Прийнятий Україною НВВ2 був компромісним, — Криволап GMK Center

Прийнятий Україною НВВ2 був компромісним, — Криволап

Валентина Гембарська

У самому проєкті НВВ2 перераховано безліч умов, необхідних для того, щоб він був реалізований

Спочатку представлений проєкт Другого Національно-визначеного внеску в Паризьку угоду (НВВ2) був досить порожнім, але після залучення до дискусії бізнес асоціацій, експертів, аналітиків вдалося досягти компромісного варіанту.

Про це заявив виконавчий директор Центру економічного відновлення, радник прем'єр-міністра України Кирило Криволап під час круглого столу EBA, присвяченого реформуванню екологічної політики України.

"Спочатку, хто пам'ятає проєкт НВВ, який Мінприроди згенерувало, він був досить порожнім. Тобто, там було 35% (100 мільярдів), а далі — як складеться. Але, дійсно, завдяки тому, що в дискусію були залучені бізнес асоціації — ми, як Центр економічного відновлення, як платформа, яка допомагає уряду часто приходити до якихось рішень, до якоїсь певної логіки в різних сферах. Ми, дійсно, виступили таким єдиним фронтом і склали, фактично, альтернативну позицію для цієї дискусії довкола НВВ2. І в підсумку був ухвалений насправді компромісний варіант", — заявив експерт.

За його словами, в самому проєкті НВВ2 перераховано безліч умов, необхідних для того, щоб він був реалізований.

"Тобто, що в підсумку зараз в НВВ? Якщо його уважно почитати, то 35% — це наша висока мета, це нас пускає в клуб цивілізованих країн. Але, там же у шостому розділі є інформація про те, що нам для цього необхідна торговельна підтримка з боку міжнародних партнерів. Ми говоримо про CBAM та інші речі. Нам необхідно створення спільних кліматичних фондів для того, щоб ми могли отримувати гранти. Щоб ми могли забезпечити пільгові кредити для наших галузей, там написано про збереження транзиту газу, банально, що важливо з урахуванням "Північного потоку-2". І там згадана енергетична бідність, яка у нас в країні існує. Тобто, там не зовсім так, що ось прям 35% і без всяких умов. Більш того, там навіть є зноска про те, що якщо ці цілі додаткові не будуть досягнуті щодо реформи економічної та фінансової і т.д. то у нас буде очікуваний горизонт викидів 37-42%. Про це прямо сказано в документі. Тому, це такий чесний діалог", — пояснив Криволап.

Як повідомляла ЕкоПолітика 30 липня Кабінет міністрів України схвалив оновлений Національно-визначений внесок України в Паризьку кліматичну угоду, який передбачає зменшення викидів парникових газів до 35% від рівня 1990 року.

Читайте також
В Україні розробили план реалізації оновленого Національно визначеного внеску
В Україні розробили план реалізації оновленого Національно визначеного внеску

Україна має зробити свій внесок до глобальної боротьби зі зміною клімату

Екокомітет Верховної Ради підбив екологічні підсумки року
Екокомітет Верховної Ради підбив екологічні підсумки року

Під час обговорення акцентували на питаннях кліматичної політики та декарбонізації економіки

Стало відомо, коли Мінекології розробить план імплементації НВВ2
Стало відомо, коли Мінекології розробить план імплементації НВВ2

Україна має скоротити викиди парникових газів на 65% від рівня 1990 року до 2030 року

Україна сама залучатиме кошти на "зелену" трансформацію, — Стефанішина
Україна сама залучатиме кошти на "зелену" трансформацію, — Стефанішина

До саміту в Глазго Україна очікувала, що отримає в межах СОР26 певні преференції