Німецькі вчені винайшли пластик, який сам розкладається Fraunhofer IAP

Німецькі вчені винайшли пластик, який сам розкладається

Романа Слісар

Перші пластикові грануляти, плівки та форми для лиття під тиском вже виготовлені

Вчені з німецького Інституту Фраунгофера винайшли метод, який змусить полімери саморуйнуватися набагато швидше, ніж зазвичай, щоб уникнути забруднення навколишнього середовища.

Про це говорять результати дослідження, опубліковані на сайті Інституту.

Як повідомляється, з 2018 року команда вчених працювала над проектом, пов'язаним з біологізацією полімерних матеріалів.

"З самого початку було ясно, що ми не прагнемо виробляти біофункціональні пластмаси в лабораторних масштабах. Ми хотіли зробити гігантський крок, щоб показати, що технічне виробництво можливе", – розповів один з дослідників, доктор Рубен Розенкранц.

Як стало відомо, якщо вмонтувати активні ферменти в пластмасу, це дасть матеріалу здатність до розщеплення білків на поверхні, а значить він зможе самоочищатися.

"Зазвичай пластмаси обробляються при температурі понад сто градусів за Цельсієм. Ферменти, навпаки, звичайно не витримують таких високих температур", – пояснили вчені.

За їх словами, дослідникам інституту Фраунгофера вдалося обійти ці перешкоди і вбудувати в пластмасу ферменти без втрати їх активності.

Джерело: Fraunhofer IAP

"Ми використовуємо, наприклад, неорганічні частинки, які дуже пористі. Ферменти зв'язуються з цими носіями, вбудовуючись в пори. Хоча це обмежує рухливість ферментів, вони залишаються активними і здатні витримувати набагато вищі температури", – пояснив доктор Розенкранц.

Ще одна важлива мета дослідження – створити пластик, здатний швидко розкладатися, адже зараз на руйнування пластику в навколишньому середовищі йдуть століття. Для цього потрібно впроваджувати ферменти не тільки в поверхню, але і вглиб матеріалу.

"Ми розробили процес, який підходить як для біопластику, так і для звичайних пластиків на нафтовій основі, таких як поліетилен. Наші дослідження також показують, що, будучи вбудованими в пластик, стабілізовані ферменти здатні витримувати більш високі теплові навантаження, ніж раніше", – резюмував один з учених Томас Бюссе.

Як повідомляється, перші функціоналізовані пластикові грануляти, плівки та форми для лиття під тиском вже зроблені. Дослідники встановили, що ферменти, що містяться в цих продуктах, залишаються активними. Наступним кроком є ​​тестування і подальша оптимізація процесу для повсякденного використання. Розенкранц і Бюссе налаштовані оптимістично і вже подали заявку на патент.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що в Сумах студенти винайшли їстівну плівку для зберігання продуктів.

Також повідомлялося, яку упаковку від продуктів неможливо повторно переробити.

Читайте також
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження
Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства

Боротьба зі зміною клімату вимагає радикального скорочення використання пластику
Боротьба зі зміною клімату вимагає радикального скорочення використання пластику

Лише 9% світового пластикового сміття переробляється, а решта потрапляє на звалища або сміттєспалювальні заводи

Законодавці ЄС прагнуть посилити норми про забруднення пластиком після аварії в Іспанії
Законодавці ЄС прагнуть посилити норми про забруднення пластиком після аварії в Іспанії

Щороку у навколишнє середовище потрапляє 176 000 метричних тонн пластикових гранул