На Закарпатті з 1 червня заборонили ловити раків shutterstock

На Закарпатті з 1 червня заборонили ловити раків

Олена Яценьо

Такий захід необхідний для збереження та охорони популяції раків у період їх природного відтворення

У водоймах Закарпатської області з 1 червня ввели заборону на ловлю річкових раків.

Заборона буде чинна до 25 липня 2022 року, повідомила пресслужба Державного агентства меліорації та рибного господарства.

У Держрибагентстві пояснили, що заборону, згідно з наказом Управління Держрибагентства у Закарпатській області від 25.05.2022 № 184, встановлено з метою збереження та охорони популяції раків у період їх природного відтворення.

"Сучасна несприятлива екологічна ситуація та браконьєрський вилов активно сприяють зменшенню природних запасів раків. Тому звертаємося до громадян з проханням бути відповідальними та не нехтувати даною забороною, адже від того, як пройде процес відтворення, залежить популяція раків у водоймах", — ідеться в повідомленні агентства.

Там також наголосили, що лов цих членистоногих під час заборони є порушенням природоохоронного законодавства відповідно до ст. 85 КУпАП. За кожен незаконно добутий екземпляр рака порушнику доведеться сплатити збитки в розмірі 3 332 грн і штраф — до 680 грн.

Фото: Держрибагентство

Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 раків на водоймах загального користування та 50 — на водоймах, де впроваджене платне рибальство.

Окрім того, заборонено виловлювати цих річкових мешканців у темну пору доби із застосуванням підсвічування. Також Правилами любительського і спортивного рибальства передбачено мінімальний розмір рака, який дозволено ловити рибалкам — 10 см.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Кабінет міністрів України підтримав ініціативу Держрибагентства та збільшив штрафи за незаконний вилов риби в десятки й сотні разів залежно від виду риби.

Читайте також
На Вінниччині почали розслідування масової загибелі осетрів на аквафермі
На Вінниччині почали розслідування масової загибелі осетрів на аквафермі

В МХП назвали звинувачення щодо причетності “Вінницької птахофабрики” до загибелі риби безпідставними

Рибний світ Чорного моря опинився під новою загрозою
Рибний світ Чорного моря опинився під новою загрозою

Чужорідний вид добре адаптувався до умов Чорного моря

Екоінспектори встановили причину мору у заповідному лимані на Одещині
Екоінспектори встановили причину мору у заповідному лимані на Одещині

На ділянці де стався мор вміст розчинного кисню був нижче норми у 1,3 рази