На Вінниччині почали розслідування масової загибелі осетрів на аквафермі

На Вінниччині почали розслідування масової загибелі осетрів на аквафермі

Катерина Бєлоусова

В МХП назвали звинувачення щодо причетності “Вінницької птахофабрики” до загибелі риби безпідставними

На Вінниччині в обласній раді створили депутатську робочу групу, яка вивчатиме питання масового мору осетрових у Ладижинському водосховищі на річці Південний Буг.

Комісія має подати звіт протягом місяця, йдеться у розпорядженні голови облради В'ячеслава Соколового.

Зазначається, що комісія також має вивчити питання дотримання вимог природоохоронного законодавства при розміщенні водовідстійника у Тростянецькій громаді. 

Як відомо, 3 жовтня через забруднення річки Південний Буг у резервуарі для вирощування осетрових загинуло 9 тонн червонокнижної риби, а саме осетрів та білуг. Це знищило єдине унікальне стадо племінного азовського осетра.

У сюжеті Телеканалу “ВІТА” розповіли, що загибла риба досі знаходиться на осетровій фермі, адже правоохоронці зважують кожну рибину для проведення слідства. 

Осетровод акваферми Іван Агапов пояснив, що ці риби дуже стійки до забруднення води. Осетри загинули протягом 6 годин, що означає, що забруднення будо дуже масштабним. 

Він наголосив, що збереження осетрових дуже важливе, адже в природному морському середовищі ці риби майже зникли. Однак завдяки розплідникам популяції ще можна відновити. 

На думку власника акваферми Олександр Корха причиною мору стало забруднення від насосної станції ТОВ “Вінницька птахофабрика”, яка знаходиться на 5-6 км вверх за течією.

Він пояснив, що станція качає воду для птахівників. Коли у водосховищі цвіте вода обладнання забруднюється, і щоб відмити органіку його промивають каустиком, тобто лужним їдким натрієм. Ця речовина вражає органи дихання та викликає замор риб.

“Нас виручало те, що Ладижинська теплоелектростанція прокачувала аеровану воду, яка вливалася у наші понтони, що підвищувало рівень розчинного кисню. 3 жовтня вона була на ремонті”, – розповів Корх.

В матеріалі підкреслили, що загибла риба, вартістю $1,5 мільйона, вже почала розкладатися. Її утилізують. 

Пізніше з'явилася інформація від компанії МХП, яка стверджує, що звинувачення Корха недостовірні та безпідставні, адже вони не підкріплені жодними доказами, наприклад, висновком експертизи, судовим рішенням тощо. 

В МХП наголосили, що ТОВ “Вінницька птахофабрика”, як і всі підприємства компанії, дотримується вимог українського законодавства та стандартів екологічної безпеки. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Хмельниччині у вересні у річці Південний Буг виявили перевищення гранично допустимої концентрації нітритного нітрогену у 48 разів та амонійного нітрогену у 30,3 раза.

Читайте також
Рибний світ Чорного моря опинився під новою загрозою
Рибний світ Чорного моря опинився під новою загрозою

Чужорідний вид добре адаптувався до умов Чорного моря

Екоінспектори встановили причину мору у заповідному лимані на Одещині
Екоінспектори встановили причину мору у заповідному лимані на Одещині

На ділянці де стався мор вміст розчинного кисню був нижче норми у 1,3 рази

На Одещині у заповідному лимані масово загинула риба
На Одещині у заповідному лимані масово загинула риба

Екоінспектори відібрали проби води для лабораторних досліджень