На Закарпатті встановлять сітки для вилову сміття з річок carpathia.gov.ua

На Закарпатті встановлять сітки для вилову сміття з річок

Олена Яценьо

Одна така конструкція коштує близько 250-300 тисяч гривень

Незабаром на транскордонних річках Закарпаття та їхніх притоках встановлять сітки для вилову сміття.

Про це з посиланням на слова першого заступника голови облдержадміністрації Мирослава Білецького повідомила пресслужба Закарпатської ОДА.

Зазначається, що ОДА звернулася до керівництва кожного району з проханнями визначити місця, де можливо встановити конструкції для вилову сміття із водойм.

"Сьогодні (8 лютого. – Ред.) виїзне засідання відповідної робочої групи провели працівники Ужгородської РДА, Ужгородського МУВГ БУВР Тиси, Управління ДСНС у Закарпатській області, Рибоохорони та департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА. Оглянули дві локації на річці Уж: біля Скалки за селом Кам’яниця та біля села Зарічово", – розповів Білецький.

За його словами, у перші дні лютого така робоча група працювала на території Хустського району на річці Теребля, а саме біля Вільшанського водосховища.

Найближчим часом такі заходи проведуть у Рахівському, Тячівському, Мукачівському та Берегівському районах. За результатами роботи експерти визначать локації по всій області, які найкраще зможуть виконувати ці завдання.

Також відомо, що одна така конструкція для вилову сміття з річок коштує приблизно 250-300 тисяч гривень. Фінансування спеціального спорядження для вилову сміття відбудеться з обласного й місцевих бюджетів.

У Закарпатській облдержадміністрації прогнозують, що з потеплінням варто очікувати суттєвого підвищення рівня води у річках, адже цьогорічна зима виявилася доволі сніжною. Це зі свого боку несе іншу загрозу – бурхливі течії змиватимуть сміття з берегів і нестимуть його у сусідню Угорщину.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Закарпатській області в селі Верхні Ремети Берегівського району на річці Боржава утворився величезний пластиковий затор.

Закарпатський екоактивіст Віктор Бучинський пірнув у річку Боржаву в місці сміттєвого затору із пластиковими пляшками.

Зазначимо також, що сміття з України до Угорщини пливе річкою зі швидкістю 100 пляшок за хвилину.

Нагадаємо, що сміттєва проблема на Закарпатті не нова: сміття з України систематично потрапляє до Угорщини. Наприклад, у лютому 2021 року на Закарпатті внаслідок тривалих опадів суттєво піднявся рівень води у річках, тому з берегів позмивало все сміття. Тисячі тонн пластику, скла та інших відходів паводковою хвилею річки Тиси віднесло до сусідньої країни.

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена