"Фото століття": на Закарпатті екоактивіст влаштував перформанс у річці зі сміттям

"Фото століття": на Закарпатті екоактивіст влаштував перформанс у річці зі сміттям

Олена Яценьо

Чоловік намагався привернути увагу до забруднення річок

Закарпатський екоактивіст Віктор Бучинський пірнув у річку Боржаву в місці сміттєвого затору із пластиковими пляшками.

Таким перформансом він хотів привернути увагу до засмічення річок. Відповідну світлину чоловік опублікував на свято Водохреща, 19 січня, у соціальній мережі Facebook.

"Бажаю всім у великий день Хрещення Господнього очиститися святою водою і залишатися чистими душею, здоровими, сильними духом і вірою", – написав Бучинський під фото.

За словами екоактивіста, у такий спосіб він хотів показати проблему сміттєвих заторів на транскордонних річках Закарпаття. Чоловік також закликав людей берегти навколишнє середовище, а не викидати сміття в річки.

Знімок зроблено кількома днями раніше, 8 січня, у селі Верхні Ремети Берегівського району. Цьогоріч на Водохреща місцеві жителі, які пірнають тут щороку, не змогли це зробити, адже після паводку тут зібралося ще більше сміття.

Бучанський наголосив, що проблема сміттєвих заторів на Боржаві дуже нагальна. Попри те, що річку розчищають протягом останніх років силами ДСНС, працівників водного господарства та волонтерів області, сміття не меншає.

Користувачі мережі бурхливо відреагували на світлину, назвавши її "фотом століття" та схарактеризувавши як "приголомшливу", "сильну", що "передає всю глибину та серйозність проблеми".

"Це фото має шанс виграти фотоконкурс!", "Це потужно, від душі. Недарма вище запропонували це фото на премію, таке би й "Нешнл Джіогрефік" не відмовився надрукувати", – зазначили коментатори.

Люди в захваті від вчинку екоактивіста.

"Сильно! Волонтери йдуть на такі кроки від безвиході, коли не чують, коли як риба об лід... І це сумно", – написали в коментарях.

Дехто пожартував, що Віктор – "Скрудж Макдак, який купається в грошах (по 6 грн за кг)".

Зазначимо, що Віктор Бучинський давно переймається чистотою закарпатського краю. Він є засновником і керівником ГО “Екологічний Рух “Кольорові Баки”” та однойменного приймального пункту вторинної сировини в Берегові.

Його громадська організація не раз прибирала пластикові затори на річці Боржаві, Тисі й Латориці. У 2020 і 2021 роках брала участь у прибиранні зони розливу річки Тиса в Угорщині.

Раніше ЕкоПолітика писала, що в селі Верхні Ремети Берегівського району на річці Боржава утворився величезний пластиковий затор.

Нагадаємо, що пластикове сміття після цьогорічного паводку плило до Угорщини зі швидкістю 100 пляшок на хвилину.

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена