На річці Боржава утворився величезний пластиковий затор. Фото та відео Фото Віктора Бучинського

На річці Боржава утворився величезний пластиковий затор. Фото та відео

Олена Яценьо

Берегівський активіст звернувся до людей із проханням не викидувати сміття в річки

У Закарпатській області в селі Верхні Ремети Берегівського району на річці Боржава утворився величезний пластиковий затор.

Відповідні фото та відео масштабного засмічення річки показав у фейсбуці місцевий активіст і засновник громадської організації "Екологічний Рух "Кольорові Баки"" Віктор Бучинський.

Про пластиковий "острів" на річці Боржава берегівський активіст дізнався від місцевих. Коли він 8 січня приїхав на місце події, його зустріла жахлива картина: на десятки метрів (а того й більше) водойму заполонили пляшки з пластику та скла, а також інше сміття. За його словами, відходів так багато, що по них можна ходити.

с. Верхні Ремети, р. Боржава

"Хочу нагадати, що проблема засмічення річок незабута, вона існує та є дуже актуальною", — наголосив Бучинський.

Він додав, що його колеги в Угорщини з природоохоронної організації PET.KUPA в місті Вашарошнамень уже визбирують наслідки такого засмічення закарпатських річок, адже річка Боржава, зокрема, упадає в Тису, якою сміття несеться в сусідню країну.

м. Вашарошнамень, р. Тиса

"Це знову міжнародний скандал. Я тут, щоб привернути увагу до цієї проблеми. Нам потрібно її розв'язувати, і то якнайшвидше. Проблема поводження з твердими побутовими відходами й засмічення річок — катастрофа № 1", — сказав Бучинський.

Активіст звернувся до людей із проханням не викидувати сміття в річки, а поводитися цивілізовано зі своїми побутовими відходами. А також закликав владу до співпраці для ліквідації та запобіганню пластиковим заторам на річках.

Зазначимо, що Віктор Бучинський є ініціатором приймального пункту вторинної сировини "Кольорові баки".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, сміття з України до Угорщини пливе річкою зі швидкістю 100 пляшок за хвилину.

Нагадаємо, що сміттєва проблема на Закарпатті не нова: сміття з України систематично потрапляє до Угорщини. Наприклад, у лютому 2021 року на Закарпатті внаслідок тривалих опадів суттєво піднявся рівень води у річках, тому з берегів позмивало все сміття. Тисячі тонн пластику, скла та інших відходів паводковою хвилею річки Тиси віднесло до сусідньої країни.

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена