На Закарпатті люди спричинили пожежу, яка знищила ліс на горі Савчин. Відео shutterstock

На Закарпатті люди спричинили пожежу, яка знищила ліс на горі Савчин. Відео

Катерина Бєлоусова

Пожежу близько доби ліквідували 192 людини та 24 одиниць техніки, зокрема 2 літаки та 2 вертольоти

На Закарпатті в Ужгородському лісгоспі через необережне поводження з вогнем на горі Савчин між населеними пунктами Бегендяцька Пастіль та Костева Пастіль пожежа знищила понад 90 га лісу.

Це завдало значних екологічних та фінансових збитків, повідомляє голова Держлісагентства Юрій Болоховець у Facebook.

Пожежа завдала збитків на десятки мільйонів грн, не враховуючи втрати від екосистемних послуг, втрат на проведення очистки згарищ і затрат на створення нових лісових культур.

“Люди приходять в ліс (не дивлячись на заборону), розпалюють багаття, а потім належним чином його не гасять”, – зазначив Болоховець.

Пожежа миттєво поширюється лісовим фондом, а вогонь декілька днів гасять лісівники і рятівники.

В ДСНС зазначили, що пожежу близько доби ліквідували 192 особи та 24 одиниць техніки, з них від ДСНС 101 особа та 21 одиниць техніки, зокрема 2 літаки та 2 вертольоти.

Болоховець зазначив, що  будівництво одного рекреаційного пункту, як альтернатива безпечного відпочинку в лісі, коштує лісівникам 200-400 тис. грн. Збитки від лісової пожежі складають десятки мільйонів гривень і десятки років відтворення площ.

Нагадаємо, в Україні посилять кримінальну відповідальність за підпали опалого листя, стерні тощо, що спровокували знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Закарпатській області, в селищі Невицьке, що на Ужгородщині, через підпал сухої трави та чагарників 269 сімей залишилося без газопостачання.

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена