В Україні “оголосили війну” паліям трави: як зміняться покарання facebook.com/LVIVDSNS

В Україні “оголосили війну” паліям трави: як зміняться покарання

Катерина Бєлоусова

Планується розширення переліку дій, за які буде передбачено кримінальну відповідальність та її посилення в умовах воєнного стану

В Україні посилять кримінальну відповідальність за підпали опалого листя, стерні тощо, що спровокували знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу.

Відповідний законопроєкт № 7212-1 схвалила у першому читанні Верховна Рада, повідомляє Міндовкілля.

Документ внесе зміни до Кримінального та Адміністративного Кодексів. Зокрема, пропонується розширити перелік дій, за які буде передбачено кримінальну відповідальність та посилити її в умовах воєнного стану.

“В умовах воєнного чи надзвичайного стану правопорушникам може загрожувати позбавлення волі на строк від 5 до 10 років – за умисне знищення або пошкодження вогнем чи іншим способом лісу, зелених насаджень, стерні, луків, пасовищ, степової, водно-болотної чи іншої рослинності, її залишків та опалого листя на землях будь-якої категорії, якщо це спричинило істотну шкоду довкіллю”, – йдеться в матеріалі.

В мирний час ці дії призведуть до обмеження чи позбавлення волі на строк від 2 до 5 років. За відповідну шкоду, завдану на територіях природно-заповідного фонду передбачається позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

"В умовах війни наше довкілля зазнає значної шкоди від бойових дій та ракетних обстрілів. І ми не маємо жодного права допускати ще й руйнування його безвідповідальною поведінкою, нерозумінням, що примітивне випалювання сухостою – це велика небезпека. Ми неодноразово бачили, до яких наслідків призводили такі дії у мирний час. Сьогодні це додаткове навантаження на наше довкілля і додатковий клопіт для рятувальників, які цілодобово рятують людські життя, розміновують території та розбирають завали, а ще – змушені ліквідовувати підпали сухостою", – прокоментував голова Міндовкілля Руслан Стрілець.

Також у Кримінальному кодексі окремо встановлять відповідальність за знищення або пошкодження лісу і лісових насаджень внаслідок недотримання правил пожежної безпеки, якщо це спричинило істотну шкоду довкіллю. Покарання передбачать у вигляді виправних робіт на строк до 2 років або обмеження волі на строк від 1 до 3 років.

За ці ж дії у межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, або якщо вони викликали тяжкі наслідки для довкілля правопорушникам загрожує позбавленням волі на строк від 1 до 3 років.

Вчинення правопорушень в умовах воєнного або надзвичайного стану, або якщо вони призвели до загибелі людини, масової загибелі тварин чи виникнення інших особливо тяжких наслідків, каратиметься позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.

В Міндовкілля зазначили, що щороку у природних екосистемах виникає велика кількість пожеж через підпал опалого листя та стерні.

Це завдає значної шкоди довкіллю:

  • забруднює повітря та ґрунти канцерогенними шкідливими речовинами;
  • забирає життя у тварин та руйнує середовище їх існування;
  • знищує велику кількість видів рослин та ґрунтове біорізноманіття.

Нагадаємо, в Україні за 4 місяці війни 43% пожеж сталися з провини безвідповідальних українців, які вчинили 30 205 підпалів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Волинський області мешканця села Тойкут звинуватили у підпалі, в результаті якого пожежа знищила 14 гектар лісу, йому загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Читайте також
Через суху погоду на лівобережжі Херсонщини горіли плавні
Через суху погоду на лівобережжі Херсонщини горіли плавні

Внаслідок пожежі гинуть рідкісні види рослин та тварин, а продуктами горіння забруднюється атмосфера

У 2023 році в ЄС понад півмільйона гектарів лісу було знищено пожежами
У 2023 році в ЄС понад півмільйона гектарів лісу було знищено пожежами

Площа вигорілих територій удвічі перевищує площу Люксембургу

На Закарпатті рятувальники ліквідовували масштабну лісову пожежу 6 годин
На Закарпатті рятувальники ліквідовували масштабну лісову пожежу 6 годин

Були залучені 125 чоловік та 17 одиниць техніки

Кількість пожеж на Полтавщині у 2024 році виросла на 75%
Кількість пожеж на Полтавщині у 2024 році виросла на 75%

Рятувальники нагадують алгоритм дій у разі виникнення лісових, степових, торф’яних пожеж