На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Катерина Бєлоусова

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

На Закарпатті у Рахівському районі завершують міжнародний проєкт з очищення ґрунту і ґрунтових вод на території колишнього Великобичківського лісохімкомбінату, який триває з 2010 року.

Після закриття підприємства у 90-х роках на його території зберігалися залишки сировини та відходи виробництва, а також бетонований резервуар з мазутом, повідомляє Varosh.

Зазначається, що завод працював з 1859 року. Протягом років роботи він випускав соляну та сірчану кислоти, деревне вугілля, а також понад 30 видів продукції за радянських часів. Територія підприємства була забруднена відходами виробництва.

varosh.com.ua

varosh.com.ua

За словами експертки з екології Оксана Фенцик виробництво широкого спектру хімічної та лісохімічної продукції неуникно призводить до появи відходів та можливих забруднень – як повітря, так і води. Викиди забруднюючих речовин у повітря осідають на землю, випадають із дощами, а відтак потрапляють у підземні води та річки. Так само ці речовини потрапляють у ґрунт і підземні води, коли зливаються на землю.

"Питання забруднення не лише промислової території, а й прилеглої підіймалося вже в 90-х роках: мешканці селища почали відчувати, що вода в колодязях має запах. Згодом проведені дослідження підтвердили, що у воді є багато фенольних сполук, крезол, толуол, поліароматика – все це має специфічний запах, всі ці речовини небезпечні для навколишнього середовища, – сказала вона. – Люди розповідали, що воду з криниць відмовляється пити навіть худоба”.

varosh.com.ua

varosh.com.ua

В матеріалі розповіли, що у бетонний резервуар з мазутом під кінець роботи підприємства зливалися  усі небезпечні відходи лісохімічного виробництва. З часом у ньому утворилися тріщини, крізь які вміст ємності поступово просочувався в ґрунт, спричинюючи забруднення. У 2010 році стартував перший етап проєкту, а саме дослідження осередків, куди забруднені речовини стікаються, щоб саме там здійснювати безпосередньо очистку.

varosh.com.ua

varosh.com.ua

Зазначається, що у 2014 році стартував другий проєкт, в рамках якого у Великому Бичкові збудували спеціальну станцію очистки ґрунтових вод. На третьому етапі, який тривав з 2021-го до 2023 року, роботи з ліквідації забруднення продовжили. Також була проведена екологічна оцінка забрудненої території, модернізовано та розширено систему очистки.

"Угорські партнери долучилися до проєкту, позаяк існувала велика вірогідність забруднення річки Шопурки, яка є досить великою притокою Тиси, із подальшим потрапляння забруднюючих речовин вже у транскордонні води Тиси", – розповіла координаторка проєкту Ксенія Охотник.

Вона підкреслила, що лише протягом грудня 2023 року під час робіт з очистки було вивезено 94 тонни відходів. Зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту, що не підлягає відновленню.

varosh.com.ua

varosh.com.ua

Зазначається, що всі небезпечні відходи та тару з-під них, яка не підлягає повторному використанню, утилізує підприємство-ліцензіат з Ужгородщини. Очищення планують завершити до 2025 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше,  на Одещині прибрали звалище зі 147 тонн інсектициду ДДТ, який ще називають дустом, що знаходилися на узбережжі Хаджибейського лиману з 1979 року.

Читайте також
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена

Підприємці з Мукачево зможуть встановити зелені електростанції за гроші міста
Підприємці з Мукачево зможуть встановити зелені електростанції за гроші міста

У 2023 році підприємці вже отримали 2 мільйони гривень відшкодувань