Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру zaholovok.com.ua

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Катерина Бєлоусова

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена

Близько 800 мешканців Ужгорода підписали звернення проти забудови Радванського кар'єру, де з 2020 року планують облаштувати парк.

Чотири ділянки території майбутнього парку по 0,1 гектара передали у приватну власність ще у 2012 році і їх вже частково забудували, повідомляє Закарпаття. Про головне.

Ініціатор звернення Олександр Ровняк розповів, що Радванський кар'єр – популярне місце для відпочинку ужгородців влітку. Тому містяни ініціювали створення парку на цій території. Звернення направили до Ужгородської міської ради, Закарпатської ОВА та прокуратури та очікують відповіді. Прокуратура вже направила звернення до поліції, щоб перевірити законність передачі землі.

На запит редакції у міськраді відповіли, що землевпорядна документація щодо ділянки на 25 га, яка планувалась для облаштування парку біля кар’єру, не затверджена. Ділянки, які перебувають у приватній власності, місто може викупити, однак про такі наміри наразі не повідомлялося.

zaholovok.com.ua

"Найкращим результатом було б те, що ці ділянки визнали б такими, які виділені у приватну власність незаконно. І їх би повернули назад у власність громади. У цьому й полягає суть нашого звернення. Це громадський тиск, вся надія на те, що структури побачать, що людям це дуже не подобається, що люди проти цього і це їх обурює і, відповідно, будуть шукати спосіб з цими ділянками якось розібратися", – сказав Ровняк.

Він назвав абсурдом те, що у 2012 році більшість депутатів проголосувала за виділення ділянок біля води під забудову. А також висловив сподівання, що сакральне для Ужгорода місце вдасться врятувати.

Ровняк додав, що якщо не вдасться повернути ці ділянки, як компроміс, можна закрити їх смугою дерев. Це могло б частково згладити той вигляд, який виник на одній зі скель.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, екоактивісти закликають Київраду створити новий заказник на найчистішому озері Відро з унікальною природою, щоб вберегти його від потенційної забудови.

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Підприємці з Мукачево зможуть встановити зелені електростанції за гроші міста
Підприємці з Мукачево зможуть встановити зелені електростанції за гроші міста

У 2023 році підприємці вже отримали 2 мільйони гривень відшкодувань