На розораних землях заповідника в Херсонській області пронеслися піщані бурі. Відео

На розораних землях заповідника в Херсонській області пронеслися піщані бурі. Відео

Як стверджують аграрії, шкода від піщаних бур величезна

Поки більшість областей України замітало снігом, на Херсонщині пронеслися пилові буревії. Справжню піщану бурю спостерігали жителі села Іванівка, яке розташоване біля Ягорлицької затоки Чорного моря. Тут шаром пилу засипало фермерські угіддя з посівами озимини.

Про це йдеться в дописі власниці екосадиби Ольги Жукової у Facebook, до якого вона додала запис відео.

"Такий сьогодні вигляд має степ біля села Іванівки – майже біля самого берега Ягорлицької затоки Чорного моря. Почалося те, про що попереджали вчені: вже не перші, але потужні ознаки екологічної катастрофи! І не через 20 років, а через 9 місяців! А почалася ця історія у 2020 році...", – написала жінка.

Торік голова Садівської сільради зібрав (сам він не з'явився – уточнює авторка допису) жителів с. Іванівка. "Зібрав не всіх, а тільки надійних. Один з "активістів" пояснив, що добрі люди хочуть узяти в оренду трохи землі, а в селі за те: відремонтують ФАП. Присутні погодилися. Як потім реагувала Іванівка? А так: "У нас у селі пошепотіли одне з одним і пішли по хатах, а тепер думають, де корів пасти", – розповіла пані Ольга.

Також у травні 2020-го на сторінці "Українська Природоохоронна Група – UNCG" у Facebook повідомили, що аграрна компанія піддала варварській оранці велику ділянку цілини (393 га) в околицях села Очаківське (на південь від с. Іванівки) Голопристанського району Херсонської області, на території регіонального ландшафтного парку "Кінбурнська коса" та Чорноморського біосферного заповідника.

"Вчинене діяння є безпрецедентним актом вандалізму проти природи, під час якого здійснено порушення багатьох законодавчих актів. Передусім це Земельний кодекс України, Закон України "Про охорону земель", а також міжнародна Бернська конвенція, згідно з якою Україна створює та охороняє території Смарагдової мережі. Згідно з даними публічної кадастрової карти, розорано були ділянки № 6522383400:04:010:0002 та № 6522383400:04:001:1041, які перебувають у комунальній власності та мають цільове призначення "Для сінокосіння і випасання худоби". І їхній орендар ТОВ "Аграрна компанія "Наутілус" не мала права їх розорювати. Ба більше, під загрозою розорювання є й сусідні ділянки цілинного степу: 6522385000:06:001:1256 та 6522385000:06:001:1255 загальною площею понад 800 га, які перебувають в оренді в засновника "Наутілуса". Компанію було створено рік тому. Єдиним засновником є киянин Владислав Якіменко. Керує компанією Дмитро Німич", – йшлося в публікації.

На тих 393 га так нічого й не посіяли. "Бо й не збиралися. Такий початок дохідної "многоходовочки"", – зазначила жінка. За її словами, цієї весни черга тих двох ділянок (800 га), які ще не розорані.

"Ну з цих ділянок вже не тільки Дружинка буде у піску, а й уся Іванівка! І не тільки взимку – цілий рік! "Наутілус" отримав дозвіл від екологічного відомства на перекваліфікацію їх на інше цільове призначення, яке дозволяє проводити на ній оранку, – бідкається жінка. – І вимагає у сільради перепідписання договору, погрожує судом. Тодішня сільрада Садівська (нині ця територія входить до складу Чулаківської ТГ) – без відома більшості селян Іванівки віддала їхні випаси й сінокоси "Наутілусу" на 49 років в оренду. Навіть нерухоме майно 4 фермерів опинилося на тій ділянці. Агрофірма тепер вимагає з них плату за оренду території під господарськими приміщеннями – 12 000 грн. Фермери, звісно, подали заяву до суду".

Шкода від піщаних бур дуже велика, стверджують аграрії, адже вітер із піском пересушують ґрунт. Як пояснюють метеорологи: пилові буревії пов’язані з розоренням степів і вирубуванням лісосмуг. Щороку вітри з піском дедалі потужніші, а урожай дедалі гірший.

Раніше ЕкоПолітика писала, що радіобіологиня Олена Паренюк розвінчала небезпеки радіоактивного забруднення Києва. Щоб радіоактивна пилова буря дійшла до Києва, потрібен смерч, який буде видно з Берліна, зазначила вона.

Теги:
Читайте також
Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху
Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху

Використання органічного сорбенту може збільшити врожайність на 10-30%

Під Вінницею побудують енергоефективну екоферму
Під Вінницею побудують енергоефективну екоферму

Завдяки екофермі зʼявиться 50 нових робочих місць

На Волині ферма розширить виробництво добрив зі сміття за гроші ЄС
На Волині ферма розширить виробництво добрив зі сміття за гроші ЄС

Виробництво масштабують протягом 2024 року

Агрохолдинг "Астарта" планує зменшити викиди парникових газів на 44% до 2030 року
Агрохолдинг "Астарта" планує зменшити викиди парникових газів на 44% до 2030 року

Компанія планує підвищити енергоефективність виробництва та використання альтернативної енергії