На Чернігівщині ще 12 ОСББ подали заявки на участь у програмі "Енергодім" shutterstock

На Чернігівщині ще 12 ОСББ подали заявки на участь у програмі "Енергодім"

Зоряна Бердник

У Прилуках провели екскурсію термомодернізованим будинком

У містах Прилуки та Ніжин Фонд енергоефективності отримав ще п'ять і сім заявок від ОСББ відповідно на участь у програмі "Енергодім".

Як розповіли у пресслужбі Фонду, розпочався цикл демонстраційних поїздок до різних регіонів України, щоб ознайомити місцеві ОСББ та ЗМІ із завершеними проєктами енергомодернізації багатоквартирних будинків.

Першою локацією стало місто Прилуки на Чернігівщині, де 17 червня Фонд ЕЕ зібрав ОСББ та ЗМІ з Ніжина та Прилук, щоб провести екскурсію по оновленому будинку з ОСББ "Земська, 39". Як писала ЕкоПолітика напередодні, там уже завершили проєкт енергомодернізації житла за пакетом Б “Комплексний”.

Після огляду будинку фахівці Фонду провели круглий стіл, присвячений обговоренню питань співпраці ОСББ з установою, під час якого представники Фонду та регіональні радники IFC ознайомили учасників із можливостями та перевагами програми "Енергодім", а також місцевих програм підтримки ОСББ.

Зокрема, ОСББ з Прилук і Ніжину познайомилися з представниками профільних місцевих департаментів і регіональними радниками, які допоможуть їм у супроводженні та впровадженні проєктів із термомодернізації житла.

У Прилуках усього 40 ОСББ, з яких п'ять подали заявки на участь у програмі “Енергодім”, два перебувають на етапі верифікації заходів. Одне ОСББ завершило проєкт (пакет Б, ОСББ “Земська, 39”).

З міського бюджету Прилук планується виділити близько 420 тис. грн на співфінансування енергоефективних заходів, однак нині бюджет міста поки не затверджено.

У Ніжині зареєстровано 69 ОСББ, з яких сім подали заявки на участь у програмі “Енергодім”. Ще одне ОСББ завершило проєкт (пакет А, ОСББ “Мальва-10”).

Зазначається, що в Ніжині діє програма підтримки ОСББ з фінансуванням 1,25 млн грн на 2021 рік, за якою місцева влада компенсує за пакетом А усю відсоткову ставку, але не більш ніж 100 тис. грн сукупно за одним кредитним договором; за пакетом Б – 35% від суми (тіла) кредиту, але не більш ніж 10% від вартості будівельних робіт.

Раніше ЕкоПолітика вже розповідала про проєкти з енергомодернізації будинків. Зокрема, у результаті термомодернізації панельний 20-річний будинок у Рівному став схожим на новобудову. А в Києві мешканці багатоповерхівки здали дах будинку в оренду під сонячні панелі.

Не так давно в Чернігові мешканці багатоповерхівки, якій понад 57 років, модернізували її до невпізнання. Долучилися до програми "Енергодім" й у Львові та Луцьку.

Також українцям роз'яснили, як отримати компенсацію витрат на енергоефективність.

Читайте також
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію

За результатами термомодернізації річна економія оцінюється приблизно в 481,6 тис. грн.

У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів