Міжнародний день підсніжника? Пояснюємо, чому це фейк

Міжнародний день підсніжника? Пояснюємо, чому це фейк

Зоряна Бердник

З'ясовуємо, чи заслужено записують таке свято в екокалендар

З року в рік до 19 квітня в мережі з’являється безліч статей про святкування так званого Міжнародного дня підсніжника (або Дня проліска). Головна особливість цього дня полягає в тому, що (сюрприз-сюрприз) його не існує.

Чому це свято є нічим іншим, як звичайнісіньким фейком, – пояснюємо далі в статті.

Чимало поважних і не дуже всеукраїнських і регіональних медіа, а також низка спеціалізованих сайтів поширює інформацію, що, мовляв, 19 квітня в багатьох країнах світу відзначають День підсніжника. В українському сегменті Інтернету ще й наявна плутанина з назвою цього ефемерного свята – не то День підсніжника, не то День проліска.

Водночас конкретних фактів історії виникнення "Дня підсніжника/проліска" жоден ресурс не наводить, обмежуючись тільки згадкою, що свято заснували 1984 року в Англії. Потім ідею відзначення цього красивого весняного свята нібито підхопили й інші країни, зокрема Україна. Вибір такої пізньої дати для встановлення "національного" дня пояснюють тим, що у Великобританії цвітіння квітки, яка вважається провісником весни, начебто випадає аж на середину квітня.

Прикметно, що інформацію про "The Day of Snowdrop" (snowdrop – підсніжник) англійською публікують і передруковують переважно ресурси країни, де виробництво фейків поставлено на конвеєр, а їх споживання простим людом є щоденною нормою (краще ж бо крутити на федеральних каналах сюжети про квіти, ніж про корупцію). Кожна побрехенька (а надто така дрібна) російських фейкометів приживається й на українських теренах Інтернету, але так само легко й спростовується.

Та кому й навіщо потрібна ця брехня? Малоймовірно, але фейк про День підсніжника міг з’явитися через некоректний переклад і розмиття понять. Річ у тім, що 19 квітня у Великобританії з кінця XIX століття святкували День первоцвіту (примули, лат. Primula vulgaris), ушановуючи так пам'ять прем'єра-міністра Британії Бенджаміна Дізраелі, який помер цього дня 1881 року. Тим часом у народі первоцвітом називають різні ранньовесняні квіти, серед них – підсніжник і пролісок.

Первоцвіт (primula, Sp.)

До того ж наявна плутанина ще й між цими обома квітами (чи то пак їхніми назвами) – підсніжником і проліском. Часто слова на їх позначення ототожнюють, використовуючи як синонімічні та взаємозамінні, або як єдино правильним називають в українській мові слово "пролісок". Мовляв, "підсніжник" – це калька з російської (насправді це не так). Не дуже допомагають й словникові визначення, у яких вказано, що:

підсніжник – білий пролісок;

пролісок – рід трав'янистих рослин родини лілійних із блакитними або синіми, рідше фіолетовими або майже білими квітками на безлистому стеблі.

Галявина підсніжників

До того ж пролісок ще називають підсніжкою, "синім підсніжником". Водночас пролісками в розмовній мові можуть називатися й інші весняні квіти білої, синьої чи блакитної барви, зокрема той же підсніжник. Навіть діалектні назви в них теж спільні: скоролісок, просерен (просерень).

Утім, наукова назва підсніжника – галантус (Galanthus), він належить до родини амарилісових, підродини Amaryllidoideae; тоді як пролісок (Scilla) – до родини холодкових (Asparagaceae).

Простіше кажучи, підсніжник – це біла, а пролісок (ботанічна назва – проліска) – синя квітка.

Проліска

Звідки ж узявся рік заснування "The Day of Snowdrop" – 1984? Найімовірніше тому, що того року було засновано North Green Snowdrops – найстаріший із чинних понині каталогів підсніжників. У тому ж році вийшла чехословацька комедія The Snowdrop Festival (Slavnosti sněženek). Можливо, рік "прималювали" спеціально (або ні) з прив’язкою до цього фільму. Або ж придумувальники "свят" далеко не ходили й просто зіронізували, зробивши відсилку до роману англійця Джорджа Орвелла "1984", у якому люди довіряли Старшому Брату.

Чи існує взагалі таке свято? Ні, принаймні на офіційному рівні. Якщо звернутися до англомовних джерел, то зі швидкого пошуку можна дізнатися, що з кінця січня й до березня в Шотландії та Англії проходять фестивалі підсніжників.

А втім, така вигадка все ж певною мірою корисна, а не шкідлива, як більшість фейків. Оскільки з’явився хоч і надуманий, але привід укотре нагадати всім, що підсніжник, як і багато інших первоцвітів, перебувають на межі зникнення та входять до Червоної книги України; сформувати дбайливе ставлення до червонокнижних квітів і природи загалом. Саме таку мету проведення здебільшого й приписують цьому "святу". Звісно, більш дієво було б "заснувати" День підсніжника в лютому-березні, коли він починає цвісти й люди свідомо чи ні докладають рук до його зникнення.

Нагадаємо, що Червона книга України поповнилася новими рослинами. До нової, четвертої за рахунком, редакції ЧКУ занесуть 857 видів рослин і грибів.

Раніше ЕкоПолітика розповідала про рослини Червоної книги, зокрема причини їх зникнення та способи захисту.

Читайте також
Великий Луг відновлюється: дно Каховського водосховища активно заростає вербами
Великий Луг відновлюється: дно Каховського водосховища активно заростає вербами

Вербовий ліс насичує киснем атмосферу і виконує багато інших екосистемних функцій

Долина нарцисів на Закарпатті вкрилася яскравими первоцвітами. Фото
Долина нарцисів на Закарпатті вкрилася яскравими первоцвітами. Фото

Відвідувачі можуть замовити екскурсію, щоб дізнатися більше про первоцвіти та природу Закарпаття

В Україні штрафуватимуть торговців первоцвітами на 3 655 гривень
В Україні штрафуватимуть торговців первоцвітами на 3 655 гривень

Один зірваний підсніжник "забирає життя" у 45 паростків

Екологи звинуватили лісівників у знищенні популяції рідкісної рослини
Екологи звинуватили лісівників у знищенні популяції рідкісної рослини

Знищення популяцій рідкісних червонокнижних рослин під час рубок стало дуже масовим явищем