В ПАЕУ озвучили основні зауваження до Міндовкілля щодо нового законопроєкту про ОВД shutterstock

В ПАЕУ озвучили основні зауваження до Міндовкілля щодо нового законопроєкту про ОВД

Катерина Бєлоусова

ПАЕУ звертає увагу на неприпустимість зарегульованості дозвільної процедури

Професійна асоціація екологів України (ПАЕУ) звинуватила Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів в ускладненні процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД), в той час, як європейська спільнота її спрощує.

В новому законопроєкті “Про внесення змін до Закону “Про оцінку впливу на довкілля” не враховані зауваження рішення №515 Державної регуляторної служби та низка інших пропозицій, повідомляє Офіс сталих рішень.

Автори наголосили, що в документі не враховані зауваження, викладені у рішенні ДРС від 28.12.2022 № 515, щодо:

  • правової невизначеності "невідповідність поданих документів вимогам законодавства" щодо розкриття норм "законодавства" з чіткою конкретизацією їх змісту;
  • фактичного ототожнення надання висновку з оцінки впливу на довкілля, у якому визначена недопустимість провадження планової діяльності, з процедурою відмови у видачі висновку з оцінки впливу на довкілля, оскільки за наслідками вказаних рішень планована діяльність не реалізується;
  • можливості інформування суб’єктів господарювання про наявність зауважень та пропозицій уповноважених органів, за результатами консультацій, а також порядок їх отримання і врахування при здійсненні оцінки впливу на довкілля щодо планованої діяльності;
  • не в повній мірі не відповідності аналізу регуляторного впливу (АРВ) до проєкту Закону вимогам Методики проведення аналізу впливу регуляторного акта, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 № 308.

Зокрема, в АРВ у разі прийняття закону, як вигода зазначається скорочення тривалості процедури.

В матеріалі наголосили, що також не проаналізовано, які вигоди отримає держава, громадськість і бізнес при визнанні діяльності неприпустимою чи відмови у видачі висновку з ОВД.

Автори пояснили, що у разі прийняття законопроєкту розрахунок витрат суб'єктів господарювання містить дані щодо розміру плати за проведення громадського обговорення в процесі ОВД. Проте не включено витрати, пов’язані з необхідністю повторного проходження процедури, якщо у висновку ОВД визначена недопустимість провадження планової діяльності, або відмова у видачі висновку. Зокрема це стосується витрат на проведення досліджень, підготовки звіту та адміністрування дозвільної процедури.

В матеріалі наголосили, що також за результатами узгоджувальної наради, яка відбулась 29.12.2022, Міндовкілля не проінформувало ПАЕУ щодо результатів розгляду їхніх не розглянутих пропозицій. 

"Як приклад адекватного реагування європейської спільноти на кризові виклики, ми в Асоціації ПАЕУ звертаємо увагу на рішення Міністрів енергетики ЄС, прийняте 19 грудня 2022 року, щодо змін до Директиви про ВДЕ (RED) в рамках плану REPowerEU, зокрема спрощення процедури ОВД, за якими обов’язок здійснювати оцінку впливу на довкілля та здійснення заходів з пом’якшення цього впливу частково покладається на державу, а не на бізнес" – сказала президентка ПАЕУ Людмила Циганок.

В матеріалі зазначили, що в документі враховані пропозиції ПАЕУ стосовно:

  • виготовлення копій звіту з ОВД та іншої документації за запитом громадськості;
  • встановлення кінцевого терміну проведення громадського обговорення до 25 робочих днів;
  • можливості суб’єкта господарювання подати повідомлення про плановану діяльність, яка підлягає ОВД, безпосередньо до уповноваженого центрального органу для отримання висновку з ОВД.

“Враховуючи військовий стан країни, крайню необхідність підтримання економіки та надання, збереження робочих місць, ПАЕУ звертає увагу на неприпустимість зарегульованості дозвільної процедури в частині відмови у наданні дозвільного документа або надання висновку з оцінки впливу на довкілля, у якому визначена недопустимість провадження планової діяльності”, – наголосили в матеріалі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Професійна асоціація екологів України розкритикувала частину вимог Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів щодо отримання дозволів та подання звітів для видобутку нафти та газу, зокрема в затягуванні дозволів ОВД.

Читайте також
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство

З 2018 року державні лісгоспи витратили 65 мільйонів гривень на проведення ОВД

В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія
В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія

Позиція PAEW викликала жваву та жорстку дискусію в екоспільноті

Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля
Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля

Оновлена процедура дозволила скоротити строки ОВД та змінити способи інформування громадськості