Міндовкілля затягує дозволи ОВД для нафтовидобувних галузей – ПАЕУ shutterstock

Міндовкілля затягує дозволи ОВД для нафтовидобувних галузей – ПАЕУ

Катерина Бєлоусова

Звіти можуть затягнути процес споруджування свердловини на декілька років

Професійна асоціація екологів України (ПАЕУ) розкритикувала частину вимог Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів щодо отримання дозволів та подання звітів для видобутку нафти та газу, зокрема в процедурі ОВД.

Вони вважають, що це не сприяє збільшенню обсягів видобування енергоресурсів, залученню інвестицій та негативно впливає на енергонезалежність України, повідомляє ECOBUSINESS.

“Ми ніби прагнемо до стандартів європейського товариства у сфері охорони навколишнього середовища, але часто імітуємо, що прагнемо. Особливо гостро це проглядається у процедурі ОВД”, – зазначили екологи.

В матеріалі пояснили, що для суб’єктів господарювання нафтогазової галузі є певні особливості. 

Екологи вказали на суперечливі моменти у спорудженні нафтогазових свердловин на прикладі одного з реальних позитивних висновків з ОВД за 2022 рік:

  • "Спорудження водозабірних свердловин, а також утворення супутньо-пластових вод та повернення їх у пласт даною процедурою оцінки впливу на довкілля не оцінювалось";
  • "Захоронення відходів буріння, зокрема будь-яких інших відходів, у межах бурових майданчиків даною процедурою оцінки впливу на довкілля не оцінювалось";
  • "поводження з супутньо-пластовими водами здійснювати відповідно до вимог статей 72 та 75 Водного кодексу України, а у разі повернення супутньо-пластових вод до підземних горизонтів, будь-яким суб'єктом господарювання, забезпечити здійснення оцінки впливу на довкілля";
  • "не здійснювати захоронення відходів буріння, в тому числі будь-яких інших відходів, у межах бурових майданчиків";
  • "у разі здійснення тампонування та ліквідації свердловин, непридатних для експлуатації, забезпечити здійснення оцінки впливу на довкілля".

В матеріалі пояснили, що буріння нафтогазової свердловини без водозабору – майже неможливе, оскільки для збурювання свердловини, приготування бурового розчину, тампонажних рідин необхідно значний обсяг води (декілька сотень м3). Крім цього, для забезпечення охолодження і промивки бурового обладнання та санітарно-гігієнічних потреб працівників також потрібен значний обсяг води.

“Більшість родовищ України виснажені або знаходяться на завершальній стадії розробки, тому, як правило, будуть присутні супутньо-пластові води, особливо на нафтових родовищах. І найбільш раціональним та екологічно безпечним є їхнє повернення до підземних горизонтів”, – зазначили екологи.

В матеріалі пояснили, що згідно Водному кодексу повернення до підземних горизонтів супутньо-пластових вод нафтогазових родовищ встановлюються обласними, Київською, Севастопольською міськими держадміністраціями, органом виконавчої влади АР Крим з питань охорони навколишнього природного середовища. Також повернення супутньо-пластових вод здійснюється за технологічними проєктами, погодженими з центральним органом виконавчої влади та не передбачає проведення ОВД.

Екологи наголосили, що у ст. 3 Закону України "Про оцінку впливу на довкілля", також відсутня вимога щодо ОВД на повернення супутньо-пластових вод при видобуванні нафти і газу. А якщо немає такої вимоги – така діяльність не підлягає оцінці впливу на довкілля.

“У процесі буріння, і особливо під час випробовування чи освоєння свердловини встановлюються цементні мости, проводиться ізоляція міжпластових перетоків, а у разі відсутності промислового притоку вуглеводнів або за технічними причинами (аварія) свердловина може бути ліквідована. Передбачити все на стадії проектування чи підготовки звіту з ОВД неможливо”, – пояснили в ПАЕУ.

Екологи підкреслили, що, таким чином, цим висновком надається можливість розробникам Звітів з ОВД виконати ще чотири Звіти і затягнути процес споруджування свердловини на декілька місяців, а може й років.

Вони також розкритикували вимогу щомісячно надавати інформацію щодо утворюваних відходів на підприємстві, їх кількісного та якісного складів, а також відомості стосовно спеціалізованої організації, яка забезпечує їх утилізацію. Адже у Висновках за минулі роки така інформація мала надаватися один раз на рік.

Екологи підкреслили, що відповідно до вимог Податкового кодексу України, для сплати екологічного податку звітним періодом є квартал. Згідно вимог нормативних актів Держстату України, звіт про утворення та поводження з відходами згідно форми №1-відходи подається щороку. Не кожен день, тиждень чи місяць, а виключно щороку.

“Виникає запитання, для чого ця інформація для Міндовкілля? – йдеться в матеріалі. – Крім Висновку з ОВД, суб’єкти господарювання повинні отримати ще дозвіл на викиди для так званих тимчасових джерел, оскільки термін буріння свердловини становить 5-6 місяців, а термін дії дозволу для другої групи – сім років.”

Екологи зазначили, що процедура отримання цього дозволу також є досить тривалою. Також необхідно отримати дозвіл на спецводокористування терміном дії на три роки.

Нагадаємо, Професійна асоціація екологів України (ПАЕУ) розкритикувала Міндовкілля за нерозгляд 7 пропозицій бізнесу до нового законопроєкту "Про оцінку впливу на довкілля".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні з численних ініціатив влади щодо дерегуляції ведення бізнесу у сфері захисту довкілля, прийнятих протягом воєнного стану, фактично працюють тільки два – можливість продовжувати дію або отримувати дозвільні документи на основі подачі декларації та мораторій на планові перевірки.

Читайте також
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство

З 2018 року державні лісгоспи витратили 65 мільйонів гривень на проведення ОВД

В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія
В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія

Позиція PAEW викликала жваву та жорстку дискусію в екоспільноті

Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля
Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля

Оновлена процедура дозволила скоротити строки ОВД та змінити способи інформування громадськості