Міндовкілля провалило реформу щодо утилізації небезпечних відходів, – СтопКор facebook.com/groups/kovelline

Міндовкілля провалило реформу щодо утилізації небезпечних відходів, – СтопКор

Ганна Велика

Це спричинило кризу на ринку та здорожчання послуг профільних компаній вдвічі

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України не спромоглося забезпечити підготовку всіх необхідних підзаконних актів до закону України "Про управління відходами". Це завадило вчасно ліцензуватися компаніям, які займаються утилізацією небезпечних відходів, і створило тіньовий ринок цих послуг. Тому бізнесові підприємства та медичні установи були позбавлені можливості легально утилізувати цей вид відходів.

До таких висновків дійшли аналітики "СтопКору".

Кризу на ринку обробки небезпечних відходів спричинила несвоєчасна розробка Міндовкіллям та Кабінетом Міністрів України правил та механізмів реформування цього сегменту господарської діяльності.

Через це з 9 січня по 1 лютого 2024 року на ринку небезпечних відходів взагалі не було жодного суб’єкта. А станом на 13 лютого лише дві з більш ніж 200 компаній отримали ліцензії. Тому, на думку експертів, з початку лютого 2024 року на ринку утилізації небезпечних відходів спостерігається монополізація, викликана мізерною часткою підприємств, ліцензованих за цим видом діяльності.

А монополізація у свою чергу призвела до подорожчання послуг. Першим підвищило їхню вартість – з 26 грн/кг до 56 грн/кг – ТОВ "НВК "Укрекопром", яке обслуговує госпіталі та медичні заклади, тобто їхні ціни зросли вдвічі порівняно з початком цього року. Це стало майже непосильним фінансовим тягарем для цих установ, адже вони фінансуються з бюджету, і не мають можливості оплатити такі вартісні послуги з видалення відходів.

Для отримання ліцензії підприємством посадові особи Міндовкілля проводять перевірку відповідності його матеріально-технічної бази вимогам, які на сьогоднішній день закріплені лише в Технологічних вимогах до провадження господарської діяльності. Проте ці перевірки здійснюються з порушенням процедур.

Станом на 13 травня 2024 р. у Реєстрі ліцензіатів з управління небезпечними відходами значиться лише 17 компаній.

Серйозне занепокоєння у експертів та гравців ринку викликає також діяльність "рекламованої" програми “ЕкоСистема”. Вона була задумана як національна онлайн-платформа, що містить всю актуальну інформацію про стан довкілля. Але на практиці ця програма ускладнює можливість суб'єктів господарювання внести свої дані належним чином через постійні технічні неполадки. Крім того, вона наразі не здатна впоратися з обсягом інформації та даних, які намагаються внести в неї.

Нагадаємо, що про можливу кризу на ринку поводження з небезпечними відходами, яка виникне через неможливість оформити ліцензії, Асоціація професіоналів довкілля (PAEW) попереджала ще наприкінці минулого року. Причиною такої ситуації стало те, що Кабінет Міністрів України прийняв постанову "Про затвердження "Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами" на 5 місяців пізніше, ніж передбачалося. Таким чином у компаній із 6 місяців, які закон №2320-IX "Про управління відходами" відводить на оформлення нових документів, залишився лише один.

У січні Європейська бізнес асоціація (ЄБА) також закликала уряд терміново вжити заходи для відновлення роботи компаній у галузі управління небезпечними відходами, адже з 9 січня 2024 року попередні ліцензії на провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами "втратили" свою чинність.

У лютому експерти Асоціації професіоналів довкілля зазначали, що на ринку управління небезпечними відходами майже 1,5 місяці панує хаос, адже вся галузь опинилася у “тіні”.

Як повідомляла ЕкоПолітика, станом на кінець березня цього року лише 9 компаній в Україні отримали ліцензії на провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами, 6 з яких мають вузько направлену дію або видані для власних потреб підприємств. Більшість українських підприємств з переробки небезпечних відходів свої ліцензії втратили.

Читайте також
Майже 5 млн грн заплатить селищна рада за стихійні сміттєзвалища на своїй території
Майже 5 млн грн заплатить селищна рада за стихійні сміттєзвалища на своїй території

З іншої громади на Тернопільщині стягнуть відшкодування у розмірі 200 тис. грн

На Полтавщині підприємство влаштувало поблизу села звалище з решток тварин
На Полтавщині підприємство влаштувало поблизу села звалище з решток тварин

Його керівник ризикує потрапити за ґрати на строк до 6 років

Уряд продовжив термін поданих декларацій про відходи ще на 4 місяці
Уряд продовжив термін поданих декларацій про відходи ще на 4 місяці

Виробники різних галузей стикнулися з численними складнощами та не встигли отримати новий дозвільний документ

Міндовкілля оновило проєкт Нацплану управління відходами до 2033 року
Міндовкілля оновило проєкт Нацплану управління відходами до 2033 року

Цей документ має стати основою для розроблення регіональних та місцевих планів управління відходами