ДРС виявила порушення з боку Міндовкілля у сфері поводження з небезпечними відходами

ДРС виявила порушення з боку Міндовкілля у сфері поводження з небезпечними відходами

Ганна Велика

Посадові особи міністерства не виконували вимоги законодавства у сфері ліцензування господарської діяльності

Фахівці Державної регуляторної служби (ДРС) провели позапланову перевірку посадових осіб Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів і виявили факти їхнього втручання у діяльність суб’єктів господарювання та штучне створення перешкод для розвитку господарської діяльності у сфері управління небезпечними відходами.

Цю інформацію оприлюднила Асоціація фахівців довкілля (Professional Association of Environmentalists of the World, PAEW), на підставі звернень якої і проводилася перевірка.

Представники ДРС зокрема розглянули дії головного спеціаліста Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів Артема Семенова та начальника відділу контролю за дотриманням ліцензійних умов Олександра Чернишова.

І ось що вони виявили:

  1. Посадові особи Міндовкілля не проводили реєстрацію окремих заяв на здійснення перевірки відповідності матеріально-технічної бази здобувача ліцензії в інформаційній системі управління відходами.
  2. Без дослідження питань вони встановлювали невідповідність матеріально-технічної бази окремих здобувачів ліцензії.
  3. Здійснювали одночасно одними й тими самими уповноваженими посадовими особами Міндовкілля перевірки різних здобувачів ліцензій за різним місцем їх провадження.
  4. Порушили вимоги складання актів за результатом здійснення перевірок. Зокрема, акти складалися не на бланку органу ліцензування, не в електронній формі, без використання інформаційної системи управління відходами, без накладання електронних підписів, також редагувалася затверджена форма акту.
  5. Посадові особи Міндовкілля приймали рішення відносно окремих суб’єктів господарювання про відповідність їх матеріально-технічної бази Технічним вимогам до експлуатації установок із спалювання відходів та установок із сумісного спалювання відходів, які набирають чинності лише з 05.09.2024 р., тобто наразі ще не діють.
  6. Вимагали від окремих здобувачів ліцензії надання документів, не передбачених законодавством.
  7. При прийнятті рішення про відповідність матеріально-технічної бази окремих здобувачів ліцензії зазначали в актах інший вид господарської діяльності.

Нагадаємо, що про можливу кризу на ринку поводження з небезпечними відходами, яка виникне через неможливість оформити ліцензії, Асоціація професіоналів довкілля (PAEW) попереджала ще наприкінці минулого року. Причиною такої ситуації стало те, що Кабінет Міністрів України прийняв постанову "Про затвердження "Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами" на 5 місяців пізніше, ніж передбачалося. Таким чином у компаній із 6 місяців, які закон №2320-IX "Про управління відходами" відводить на оформлення нових документів, залишився лише один.

У січні Європейська бізнес асоціація (ЄБА) також закликала уряд терміново вжити заходи для відновлення роботи компаній у галузі управління небезпечними відходами, адже з 9 січня 2024 року попередні ліцензії на провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами "втратили" свою чинність.

У лютому експерти Асоціації професіоналів довкілля зазначали, що на ринку управління небезпечними відходами майже 1,5 місяці панує хаос, адже вся галузь опинилася у “тіні”.

Як повідомляла ЕкоПолітика, станом на кінець березня цього року лише 9 компаній в Україні отримали ліцензії на провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами, 6 з яких мають вузько направлену дію або видані для власних потреб підприємств. Більшість українських підприємств з переробки небезпечних відходів свої ліцензії втратили.

Читайте також
Гірничий комбінат завдав збитків державі майже на 800 мільйонів гривень
Гірничий комбінат завдав збитків державі майже на 800 мільйонів гривень

Найбільше збитків розраховано за засмічення земельної ділянки

Наступного року кількість перевірок бізнесу зросте вшестеро
Наступного року кількість перевірок бізнесу зросте вшестеро

План комплексних перевірок мають затвердити 15 листопада

У Кривому Розі через масові скарги людей перевірять дві залізорудні компанії
У Кривому Розі через масові скарги людей перевірять дві залізорудні компанії

Позапланові перевірки проведуть на підставі численних звернень громадян