Ринку небезпечних відходів загрожує колапс через неможливість оформити ліцензії – PAEW Shutterstock

Ринку небезпечних відходів загрожує колапс через неможливість оформити ліцензії – PAEW

Катерина Бєлоусова

З 9 січня на ринку не буде жодної ліцензованої компанії і він може повністю зупинитися

Асоціація професіоналів довкілля (PAEW) закликала владу уникнути колапсу на ринку небезпечних відходів, який станеться вже на початку 2024 року через неможливість оформити ліцензії.

Компанії мали б оформити нові документи протягом місяця, замість шести, однак вимоги до технічної експлуатації об’єктів оброблення відходів досі не затверджені, повідомляє Офіс сталих рішень.

Зазначається, що закон №2320-IX "Про управління відходами" передбачає, що суб’єкти господарювання у сфері управління небезпечними відходами мають отримати нові ліцензії протягом шести місяців з моменту набрання чинності, тобто до 9 січня. Документ також зобов’язав Кабінет міністрів, міністерства та інші центральні органи виконавчої влади прийняти необхідні акти до моменту набрання чинності. Однак  постанову "Про затвердження "Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами" прийняли лише 5 грудня, тобто на 5 місяців пізніше.

В PAEW розповіли, що для отримання нової ліцензії суб’єкт господарювання має пройти перевірку відповідності матеріально-технічної бази. Однак місячного терміну для проведення всіх процедур недостатньо. Тобто з 9 січня на ринку не буде жодної ліцензованої компанії, яка має право прийняти небезпечні відходи на оброблення, а також експортувати та імпортувати їх.

“Ринок небезпечних відходів ризикує повністю зупинитись. В зазначеній ситуації вбачаємо втручання Міндовкілля у діяльність суб’єктів господарювання та штучне створення перешкод для розвитку господарської діяльності; а також порушення прав суб’єктів господарювання у сфері поводження (управління) небезпечними відходами на своєчасне приведення діяльності діючих ліцензіатів з поводження з небезпечними відходами у відповідність до норм нового законодавства та отримання ліцензії на управління небезпечними відходами”, – наголосили в повідомленні.

В PAEW зазначили, що така ситуація:

  • створює загрозу екоциду, безпеці навколишнього природнього середовища та життю і здоров’ю населення;
  • суперечить принципам державної регуляторної політики;
  • створює перешкоди для розвитку господарської діяльності та економіки країни;
  • робить подальшу долю небезпечних відходів незрозумілою. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президентка Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) Людмила Циганок заявила, що з січня 2024 року всі 367 підприємств, які мають ліцензії на поводження з небезпечними відходами, з високою ймовірністю опиняться поза правовим полем.

Читайте також
Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні
Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні

Більшість підприємств з переробки небезпечних відходів втратили ліцензії

Українцям розповіли, що робити з розбитим ртутним термометром
Українцям розповіли, що робити з розбитим ртутним термометром

Ртуть неможна збирати пилососом, віником, ганчіркою

Де у Львові здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси
Де у Львові здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси

Кожний львівʼянин може безкоштовно здати 10 люмінесцентних ламп, 5 термометрів та 10 кг батарейок

У Запоріжжі виявили нелегальний склад небезпечних відходів просто неба. Фото
У Запоріжжі виявили нелегальний склад небезпечних відходів просто неба. Фото

Після колапсу ринку управління небезпечними відходами, станом на 1 березня, в Україні ліцензії отримали лише 5 компаній з близько 200