Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні Shutterstock

Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні

Єлизавета Волкотруб

Більшість підприємств з переробки небезпечних відходів втратили ліцензії

В Україні набирає обертів криза поводження з небезпечними відходами, оскільки через невидачу Міндовкілля ліцензій лише 3 компанії на всю Україну можуть вести таку діяльність, повідомляє президентка PAEW Людмила Циганок.

Як відомо, з 9 січня 2024 року попередні ліцензії на провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами "втратили" свою чинність.

"На всю Україну є лише 9(!) компаній з ліцензіями на провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами, 6 з яких мають вузько направлену дію або видані для власних потреб підприємств (з 216 на початок року). Тобто, Міндовкілля і Міністр Руслан Стрілець вважає, що в умовах війни, наприкінці березня 2024 року 3 підприємства можуть справитись з обсягами утворених небезпечних відходів?" — зазначила експертка.

За її словами, реформа поводження з відходами. мала б передбачати появу якісних переробних підприємств хоча б по одному в регіоні. Проте, вона наголошує, що анулювання всіх попередніх ліцензій не вирішило проблему, а лише посилило її.

"Ті кілька переробних підприємств, що монополізували з подачі недалекоглядних чиновників ринок, і розпочали свою діяльність з новими ліцензіями, значно підвищили ціни на надання своїх послуг (вдвічі, інколи втричі), у зв’язку з чим, наприклад, в медичних закладах почалася паніка, оскільки вони є бюджетними установами та не в змозі сплачувати такі кошти за послуги з видалення відходів та за логістичні витрати у тому числі", — попередила Циганок.

Відзначається, що для отримання ліцензії на поводження з небезпечними відходами підприємства проходять перевірку відповідності матеріально-технічної бази встановленим вимогам.

Президентка PAEW підкреслює, що станом на сьогодні перевірки здійснюються уповноваженими особами Міндовкілля з порушенням процедури — штучно створюються умови для блокування роботи суб’єктів господарювання у сфері управління небезпечними відходами. Уповноважені особи вимагають документи, які не стосуються предмету перевірки та не визначені порядком ведення перевірки.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в Україні через невідповідність дій Кабінету міністрів вимогам закону №2320-IX "Про управління відходами" немає жодної ліцензованої компанії з утилізації небезпечних відходів, а бізнес не може утилізувати такий тип відходів законним шляхом.

Раніше ЕкоПолітика поспілкувалася з президенткою Асоціації професіоналів довкілля (PAEW), генеральною директоркою "Офісу сталих рішень" Людмилою Циганок про причини та наслідки колапсу ринку небезпечних відходів.

Читайте також
Українцям розповіли, що робити з розбитим ртутним термометром
Українцям розповіли, що робити з розбитим ртутним термометром

Ртуть неможна збирати пилососом, віником, ганчіркою

Де у Львові здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси
Де у Львові здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси

Кожний львівʼянин може безкоштовно здати 10 люмінесцентних ламп, 5 термометрів та 10 кг батарейок

У Запоріжжі виявили нелегальний склад небезпечних відходів просто неба. Фото
У Запоріжжі виявили нелегальний склад небезпечних відходів просто неба. Фото

Після колапсу ринку управління небезпечними відходами, станом на 1 березня, в Україні ліцензії отримали лише 5 компаній з близько 200

Замість запобігання звалищам небезпечних відходів, їх провокують з особливим цинізмом – Людмила Циганок
Замість запобігання звалищам небезпечних відходів, їх провокують з особливим цинізмом – Людмила Циганок

Руйнується не лише довкілля, а й довіра до України з боку міжнародних партнерів та інвестиційне поле