ЄБА закликала уряд терміново відновити роботу ринку небезпечних відходів

ЄБА закликала уряд терміново відновити роботу ринку небезпечних відходів

Катерина Бєлоусова

Підприємства мали лише 16 робочих днів для отримання нових ліцензій, замість щонайменше двох місяців

Європейська бізнес асоціація закликала уряд терміново вжити заходи для відновлення роботи компаній у галузі управління небезпечними відходами.

Адже з 9 січня в Україні будь-яка діяльність у цій сфері протизаконна, повідомляє EBA.

В Асоціації пояснили, що закон №2320-IX “Про управління відходами” (чинний з 9 липня 2023 року) передбачає обов’язкове отримання нового виду ліцензії протягом 6 місяців після набрання чинності. А закон “Про ліцензування” надає підприємствам щонайменше 2 місяці на приведення своєї діяльності у відповідність новим умовам.

Зазначається, що відповідна постанова Кабінету міністрів та наказ Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів були затверджені та набрали чинності в середині грудня 2023 року. Ці документи необхідні для запуску процедури отримання нових ліцензій.

“Таким чином, у підприємств галузі управління небезпечними відходами було фактично 16 робочих днів на отримання нової ліцензії, замість гарантованих законодавством 2 місяців. З 9 січня 2024 року в Україні будь-яка діяльність у сфері управління небезпечними відходами – протизаконна”, – наголосили у повідомленні.

В EBA додали, що з травня 2023 року попереджали уряд та Міндовкілля про назріваючу проблему. Експерти Асоціації також зверталися до Кабміну, Офісу Президента та Державної регуляторної служби. Так ДРС звернулися до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля для внесення змін у постанову Кабміну "Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану” для надання права суб’єктам господарювання отримувати ліцензії за декларативним принципом.

“Вже тиждень як в Україні жодне підприємство не має ліцензії на здійснення операцій у сфері управління небезпечними відходами. І це має свої наслідки”, – сказала координаторка комітету промислової екології та сталого розвитку Європейської Бізнес Асоціації Ольга Бойко.

Серед наслідків вона назвала:

  • неможливість для підприємств та установ, які утворюють небезпечні відходи, передавати їх профільним підрядникам;
  • зупинку роботи громадських ініціатив для населення для безпечного управління такими відходами від домогосподарств, які переважно фінансуються за кошти міжнародних донорів;
  • загрозу зриву вивезення та утилізації небезпечних відходів для територіальних громад, які уклали договори із підприємствами, ліцензії яких станом на зараз втратили чинність. 

“Ця ситуація – небезпечний прецедент, який говорить, що будь-яка інвестиційна діяльність в Україні може бути припинена завдяки/через бездіяльність уповноваженого органу. Чи такий меседж ми хочемо передати міжнародним партнерам та інвесторам галузі управління відходами, фінансування якої заклали, наприклад, у план Ukraine Facility?”, – сказала вона додавши, що акий підхід повністю суперечить євроінтеграційним зобов’язанням України.

Зазначається, що за даними проєкту Ареna-2, у 2022 році в Україні утворилось близько 498 тисяч тон небезпечних відходів, що складає орієнтовно 12,2 кг на кожного українця. 

Нагадаємо, у грудні Асоціація професіоналів довкілля (PAEW) закликала владу уникнути колапсу на ринку небезпечних відходів, який станеться вже на початку 2024 року через неможливість оформити ліцензії.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у грудні президентка Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) Людмила Циганок заявила, що з січня 2024 року всі 367 підприємств, які мають ліцензії на поводження з небезпечними відходами, з високою ймовірністю опиняться поза правовим полем через правову невизначеність.

Читайте також
Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні
Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні

Більшість підприємств з переробки небезпечних відходів втратили ліцензії

Українцям розповіли, що робити з розбитим ртутним термометром
Українцям розповіли, що робити з розбитим ртутним термометром

Ртуть неможна збирати пилососом, віником, ганчіркою

Де у Львові здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси
Де у Львові здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси

Кожний львівʼянин може безкоштовно здати 10 люмінесцентних ламп, 5 термометрів та 10 кг батарейок

У Запоріжжі виявили нелегальний склад небезпечних відходів просто неба. Фото
У Запоріжжі виявили нелегальний склад небезпечних відходів просто неба. Фото

Після колапсу ринку управління небезпечними відходами, станом на 1 березня, в Україні ліцензії отримали лише 5 компаній з близько 200