Люди захопили 302 ділянки природно-заповідного фонду на Вінниччині facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup/

Люди захопили 302 ділянки природно-заповідного фонду на Вінниччині

Олена Яценьо

Приватизація зачепила 29 об’єктів ПЗФ

У межах природно-заповідного фонду Вінницької області виявили 302 приватних ділянки загальною площею приблизно 660 га.

Про це повідомила пресслужба Української природоохоронної групи — UNCG на сторінці в соціальній мережі Facebook.

Загалом приватизація зачепила 29 природно-заповідних об’єктів. Серед них, зокрема, є такі:

  • заказники місцевого та загальнодержавного значення;
  • парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва;
  • пам’ятки природи, охоронний режим яких є одним із найсуворіших (після природних заповідників і заповідних урочищ).

Попри це, приватизували 10 га території пам’яток природи. Здебільшого для особистого селянського господарства, проте трапляються цільові призначення і для будівництва, і для обслуговування багатоквартирного житлового будинку, і для комерційного використання.

Два випадки привласнення земель запасу площею майже 42 га зафіксували в загальнозоологічному заказнику загальнодержавного значення "Згарський".

А от із території ландшафтних заказників “Зелена” та "Гопчиця" у приватних руках опинилася більш ніж половина (53%) площі.

Ще 65% приватизованих земельних наділів (189 ділянок площею 435 га) перебувають у колишньому Погребищенському районі (тепер Вінницький).

Згідно зі статтями 83 та 84 Земельного кодексу, передача у приватну власність державних і комунальних земель під об’єктами природно-заповідного фонду, якщо інше не передбачено законом, не допустима. Крім того, відповідно до Закону України “Про природно-заповідний фонд”, природно-заповідний фонд охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання.

"Навряд господарювання у вигляді розорювання чи забудови можна характеризувати як особливий режим охорони", — зазначили в UNCG.

З огляду на це природоохоронна група звернулася до Офісу генпрокурора та Вінницької облдержадміністрації з вимогою перевірити законність надання ділянок у приватну власність у межах природно-заповідного фонду та вжити необхідних заходів щодо забезпечення режиму охорони природно-заповідних об'єктів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на земельних торгах у Херсонській області виставили на продаж ділянки національного парку та лісгоспу.

Нагадаємо також, що вінницьких "бізнесменів" звинуватили в руйнуванні гідрологічного заказника на Хмельниччині.

Читайте також