У Херсонській області хочуть продати землі заповідного фонду Shutterstock

У Херсонській області хочуть продати землі заповідного фонду

Зоряна Бердник

У ХОДА проведуть робочу нараду

На земельних торгах у Херсонській області виставили на продаж ділянки національного парку та лісгоспу.

Заповідні території — це майже 68% (5535 га) вcього, що виставило на земельні торги Головне управління Держгеокадастру Херсонщини, інформує Українська природоохоронна група — UNCG у Facebook.

Зокрема, йдеться про природні степи та долини річок, що охороняються відповідно до резолюції 4-ї Бернської конвенції. Частина таких ділянок має ухил понад 5%, що забороняє їх розорювання, відповідно до Закону України "Про охорону земель", а також є прибережними захисними смугами річок, які забороняє розорювати "Водний кодекс України".

За словами екоактивістів, 19 ділянок загальною площею 555,9 га належать до територій Смарагдової мережі. П’ять ділянок загальною площею 183,8 га входять до складу Національного природного парку "Олешківські піски", а одна ділянка є частиною Малого Чапельського поду — унікальної екосистеми, на яких оселяються птахи під час їх міграції.

Також із статусом "для ведення товарного сільськогосподарського виробництва" на аукціоні виставлено одну лісосмугу. Ще три ділянки перебувають одночасно й у межах лісового фонду в складі Нижньосірогозького лісництва ДП "Каховське лісове господарство", і в межах ландшафтного заказника місцевого значення "Балка Великі Сірогози".

З метою запобігання продажу земель заповідного фонду в Херсонській облдержадміністрації проведуть робочу нараду за участю представників Держгеокадастру, юридичного управління, управління лісового та мисливського господарства, прокуратури.

"Від Департаменту захисту довкілля та природних ресурсів ОДА отримав службову записку стосовно продажу ГУ Держгеокадастру земельних ділянок державної власності або прав на них, які виставляються на земельні торги окремими лотами у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, — зазначив голова ОДА Сергій Козир  коментарі "Укрінформу".— Одночасно повідомляю, відповідно до Земельного кодексу України, проєкти землеустрою щодо відведення земельної ділянки природно-заповідного та іншого призначення, земельної ділянки розташованої в цих межах, підлягають також погодженню зі структурними підрозділами адміністрацій у сфері охорони навколишнього природного середовища. До Департаменту захисту довкілля ОДА проєкти землеустрою щодо відведення зазначених ділянок на погодження не надходили".

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що на Херсонщині намагаються зупинити знищення Долини курганів.

Нагадаємо також, що в лютому на розораних землях заповідника в Херсонській області пронеслися піщані бурі.

Читайте також
Окупанти знищують береги та чорноземи Херсонщини – Гуменюк
Окупанти знищують береги та чорноземи Херсонщини – Гуменюк

Окупанти використовують хімічні речовини, щоб знищувати чорнозем та максимально збільшувати площі ураження

Волонтери запустили проєкт з екоочищення Херсонщини
Волонтери запустили проєкт з екоочищення Херсонщини

Зібрану рідину зливають в спеціальні очисні споруди

Екокомітет проведе виїздне засідання на Херсонщині 12 червня
Екокомітет проведе виїздне засідання на Херсонщині 12 червня

Нардепи заслухають доповіді від представників низки міністерств