Лимар назвав ризики конфіскації паперового комбінату російського олігарха shutterstock

Лимар назвав ризики конфіскації паперового комбінату російського олігарха

Катерина Бєлоусова

Якщо підприємство зупиниться – 10 000-15 000 тонн макулатури на місяць будуть не затребувані, а ціни на макулатуру впадуть

Експерт закликав до обережності у питанні конфіскації активів російського олігарха Володимира Крупчака, якому належить Київський Картонно-Паперовий Комбінат (ККПК) у місті Обухів, щоб уникнути тимчасової зупинки підприємства.

ККПК зараз є монополістом на ринку переробки макулатури в Україні, повідомляє експерт з поводження з відходами в Українському інституті майбутнього Олександр Лимар у Facebook.

Він відповів на Facebook-пост “Української Природоохорони Групи – UNCG”.

Лимар зазначив, що потенційна конфіскація може вплинути на ринок відходів в Україні. Адже ціна на відходи картону вже досягає 10 000 грн/тонна на фабриках, що становить 315, а в ЄС середня вартість картону, з урахуванням доставки на паперовий комбінат, варіює від 220 до 240, що майже на 40% дешевше.

"Ці цифри говорять про величезний дефіцит відходів паперу на ринку", – наголосив він.

Після виведення з ладу Рубіжанського КПК комбінат в Обухові став монополістом на ринку переробки макулатури в Україні. Тепер його потужності – понад 30% усієї переробки країни.

За словами експерта, якщо підприємство зупиниться – 10 000-15 000 тонн макулатури на місяць будуть не потрібні, а ціни на макулатуру впадуть. Це призведе до суттєвих фінансових втрат заготівельників та їх можливого згортання як бізнесу.

“Тому, якщо виконавча влада України й ухвалить рішення про конфіскацію Київського Картонно-Паперового Комбінату, то це необхідно робити дуже продумано та не дозволити зупинку роботи підприємства на жодний день”, – зазначив Лимар.

https://www.facebook.com/groups/1255640287782020/posts/5733184040027600/

Активісти UNCG вже звернулися до СБУ та Державної податкової служби з проханням вжити відповідних дій щодо Володимира Крупчака, щоб запобігти надходженню коштів до країни-агресора. На їхню думку, всі його активи в Україні мають бути конфісковані.

Вони також зазначили, що згідно з єдиним державним реєстром юридичних осіб, Крупчак досі є бенефіціаром десятка українських компаній, серед яких ПРАТ "ЕНЕРГІЯ", ТОВ "ДНІПРОВТОРМА", ТОВ "ВТОРРЕСУРСИ ЗАХІД", ТОВ "ВТОРРЕСУРСИ СХІД" тощо.

"Бізнес Крупчака продовжує працювати на агресора, продовжує постачати продукцію компанії, що не вийшли з ринку окупанта, продовжує підтримувати війну, яку веде росія проти України", – сказано в повідомленні UNCG.

Крім того, вони звернулися до Міністерства закордонних справ України, щоб ті звернули увагу уряду Австрії щодо дій проти австрійської компанії Pulp Mill Holding. Компанія також належить Крупчаку, а її офіційні представники, за словами UNCG, підтримали у листуванні з екоактивістами російську агресію. Вони закликають накласти відповідні санкції.

Компанія спеціалізується на виробництві паперу, картону, упаковки для низки торгових марок, зокрема Nestlé та Auchan.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Обухівський паперовий комбінат потрапив у сміттєвий скандал.

Читайте також
5 правил, як зустріти Різдво та Новий рік без шкоди для довкілля
5 правил, як зустріти Різдво та Новий рік без шкоди для довкілля

Якщо від деяких речей відмовитися неможливо – можна скоротити використання

У містечка Харківщини виїжджатиме мобільний екохаб
У містечка Харківщини виїжджатиме мобільний екохаб

Мешканці Харківщини можуть залишити заявку на приїзд екохабу до своєї громади

Названо переваги переробки паперу
Названо переваги переробки паперу

Українцям пропонують перестати викидати папір у сміття, а приносити на переробку

Українцям розповіли, як оновлювати гардероб без шкоди для довкілля
Українцям розповіли, як оновлювати гардероб без шкоди для довкілля

Непотрібний одяг можна віддати на благодійність