Обухівський паперовий комбінат потрапив у сміттєвий скандал

Обухівський паперовий комбінат потрапив у сміттєвий скандал

Олена Яценьо

Зловмисники незаконно вивозили промислові відходи й маскували їх землею

Поліція Київщини запідозрила ПрАТ "Київський картонно-паперовий комбінат" у засміченні промисловим сміттям понад 10 гектарів земель в області.

Про це в п’ятницю, 13 серпня, повідомила пресслужба обласного ГУ Національної поліції. Особливо великі стихійні звалища виявили в Обухівському, Білоцерківському та Броварському районах.

Попередньо, до вивезення промислових відходів та їх вивантаження в місцях, не пристосованих для утилізації сміття, може бути причетний картонно-паперовий комбінат Обухівського району. На підприємстві виготовляють туалетний папір, серветки, картон, а також коробки.

За даними поліціянтів, численні осередки засмічення території почали з’являтися в регіоні з початку року.

Кілька днів тому правоохоронці оглянули засмічену ділянку в селі Миронівка, що на Обухівщині. Там вони обшукали автомобіль "КамАз" і вилучили зразки промислових відходів, товарно-транспортні накладні та саму вантажівку.

Під час санкціонованого огляду на ще одній ділянці району, куди також звозили промислове сміття, вилучили трактори, які присипали сміття землею, щоб замаскувати звалище.

Водночас у картонно-паперовому комбінаті в Обухівському районі (у поліції не уточнили, чи йдеться про "Київський картонно-паперовий комбінат"), провели обшук. Правоохоронці вилучили документацію та відібрали зразки промислового сміття, яке підприємство вивозило в різні райони Київської області. Їх надіслали на дослідження екологам.

За вказаними фактами було порушено кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 КК (Зловживання владою або службовим становищем).

Фігурантам загрожує від трьох до шести років тюрми з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. На додаток до цього відповідальні можуть отримати штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500–17 000 грн).

Водночас на підприємстві відкидають звинувачення та вважають дії правоохоронних органів неприпустимими та спрямованими на порушення законних прав та інтересів ПрАТ "Київський КПК". Вони заявили, що така ситуація - тривожний сигнал для українського і міжнародного бізнесу.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що на території Київської області супутники зафіксували 80 несанкціонованих сміттєзвалищ загальною площею понад 900 гектарів. Це дорівнює площі майже 130 озер Синевир або трьом заповідникам "Асканія-Нова".

Читайте також
У Бучі відкрили станцію із переробки будівельного сміття
У Бучі відкрили станцію із переробки будівельного сміття

За оцінками, у громаді залишилося близько 75 тис. м³ будівельних відходів після демонтажу зруйнованих об'єктів

У Києві перевірили рівень радіаційного фону: які результати
У Києві перевірили рівень радіаційного фону: які результати

В Україні функціонує онлайн-мапа радіаційного фону

На Київщині побудують потужну біоТЕС
На Київщині побудують потужну біоТЕС

БіоТЕС планують запустити до опалювального сезону 2024-2025 років

У дружини Медведчука забрали з власності ліс на березі Дніпра
У дружини Медведчука забрали з власності ліс на березі Дніпра

Вартість ділянки становить понад 204 мільйони гривень