Кліматична політика України: Качка назвав головний позитивний сигнал

Кліматична політика України: Качка назвав головний позитивний сигнал

Олена Яценьо

За словами торгпреда, уся кліматична політика Євросоюзу та США — це "мікс побажань бізнесу і суспільства"

Заступник міністра економіки – торговельний представник України Тарас Качка заявив, що великий бізнес в Україні виявляє дедалі більшу зацікавленість у зниженні викидів парникових газів, і назвав це позитивним сигналом.

Про це він сказав у кулуарах Першого міжнародного форуму в Києві "Декарбонізація сталевої індустрії: виклики для України", генеральним партнером якого є група "Метінвест", передає УНІАН.

На запитання журналістів, чи є позитивним сигналом для суспільства той факт, що компанії самі порушують питання декарбонізації, Качка відповів ствердно.

"Так, позитивний (сигнал. — Ред.), оскільки довгий час голос бізнесу був критичним, але насправді уряду й державі не вистачає позитивного меседжу, чого насправді хоче бізнес і яка наша стратегія на найближчі 10 років", — сказав він.

За словами торгпреда, уся кліматична політика Євросоюзу та США — це "мікс побажань бізнесу і суспільства". "Це не є вимогою. Ми говоримо, що в цьому міксі повинні бути упаковані й інтереси українського бізнесу, і суспільства, і України як партнера ЄС", —  уточнив Качка.

Він додав, що інвестиції в модернізацію підприємств за останні 15 років —  це декарбонізація на практичному рівні, що дало змогу низці українських підприємств стати в ряд найкращих у світі.

"Сьогодні наші іноземні партнери, коли відвідують наші сучасні виробництва, із заздрістю дивляться на сучасні технології, обладнання, зменшені викиди", —  зазначив торгпред.

Під час форуму ключові гравці галузі обговорювали проблеми, пов'язані з декарбонізацією виробництва, сучасні та перспективні технології, плани компаній зі скорочення викидів СО2 і необхідну взаємодію з державою в цьому напрямі.

Генеральний директор компанії "Метінвест" Юрій Риженков зазначив, що група бачить свою роль у декарбонізації української індустрії та має намір виступити лідером цього руху.

"З нашою присутністю в Україні ми бачимо можливості, які нам дає декарбонізація, як для країни, так і для компанії, і ми готові просувати цю тему якомога швидше", — заявив Риженков.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в міжнародній гірничо-металургійній групі "Метінвест" розглядають можливість використання водню на виробництві з метою зниження викидів вуглекислого газу.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС