Кліматична політика України: Качка назвав головний позитивний сигнал

Кліматична політика України: Качка назвав головний позитивний сигнал

Олена Яценьо

За словами торгпреда, уся кліматична політика Євросоюзу та США — це "мікс побажань бізнесу і суспільства"

Заступник міністра економіки – торговельний представник України Тарас Качка заявив, що великий бізнес в Україні виявляє дедалі більшу зацікавленість у зниженні викидів парникових газів, і назвав це позитивним сигналом.

Про це він сказав у кулуарах Першого міжнародного форуму в Києві "Декарбонізація сталевої індустрії: виклики для України", генеральним партнером якого є група "Метінвест", передає УНІАН.

На запитання журналістів, чи є позитивним сигналом для суспільства той факт, що компанії самі порушують питання декарбонізації, Качка відповів ствердно.

"Так, позитивний (сигнал. — Ред.), оскільки довгий час голос бізнесу був критичним, але насправді уряду й державі не вистачає позитивного меседжу, чого насправді хоче бізнес і яка наша стратегія на найближчі 10 років", — сказав він.

За словами торгпреда, уся кліматична політика Євросоюзу та США — це "мікс побажань бізнесу і суспільства". "Це не є вимогою. Ми говоримо, що в цьому міксі повинні бути упаковані й інтереси українського бізнесу, і суспільства, і України як партнера ЄС", —  уточнив Качка.

Він додав, що інвестиції в модернізацію підприємств за останні 15 років —  це декарбонізація на практичному рівні, що дало змогу низці українських підприємств стати в ряд найкращих у світі.

"Сьогодні наші іноземні партнери, коли відвідують наші сучасні виробництва, із заздрістю дивляться на сучасні технології, обладнання, зменшені викиди", —  зазначив торгпред.

Під час форуму ключові гравці галузі обговорювали проблеми, пов'язані з декарбонізацією виробництва, сучасні та перспективні технології, плани компаній зі скорочення викидів СО2 і необхідну взаємодію з державою в цьому напрямі.

Генеральний директор компанії "Метінвест" Юрій Риженков зазначив, що група бачить свою роль у декарбонізації української індустрії та має намір виступити лідером цього руху.

"З нашою присутністю в Україні ми бачимо можливості, які нам дає декарбонізація, як для країни, так і для компанії, і ми готові просувати цю тему якомога швидше", — заявив Риженков.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в міжнародній гірничо-металургійній групі "Метінвест" розглядають можливість використання водню на виробництві з метою зниження викидів вуглекислого газу.

Читайте також
Фонд декарбонізації досі не запрацював: отримує гроші, але не може їх використовувати
Фонд декарбонізації досі не запрацював: отримує гроші, але не може їх використовувати

Установа наразі не може виконувати завдання, задля яких була створена

Державний фонд декарбонізації: чекаємо на сумне майбутнє?
Державний фонд декарбонізації: чекаємо на сумне майбутнє?

Державний фонд декарбонізації не може фінансувати кліматичні заходи

У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості