"Метінвест" хоче використовувати водень для скорочення викидів СО2 shutterstock

"Метінвест" хоче використовувати водень для скорочення викидів СО2

Олекса Франко

Нині для пілотного проєкту вибирають майданчик у Запоріжжі та Маріуполі

У міжнародній гірничо-металургійній групі "Метінвест" розглядають можливість використання водню на виробництві з метою зниження викидів вуглекислого газу.

Про це на пресконференції з нагоди п'ятнадцятиріччя "Метінвесту" повідомив генеральний директор компанії Юрій Риженков, передає УНІАН.

Він зазначив, що єдиний спосіб знижувати вуглецевий слід — це змінювати сучасні технологічні процеси, а також впроваджувати абсолютно нові технології.

"Нині ми активно опрацьовуємо проєкти з будівництва комплексу прямого відновлення заліза разом з електрометалургією для виробництва з низьким викидом СО2. Або в перспективі з використанням водню, де вміст СО2 взагалі нульовий, для виробництва сталі на наших майданчиках", — сказав Риженков.

За словами гендиректора, для пілотного проєкту нині вибирають майданчик: це буде або в Запоріжжі, або в Маріуполі. Рішення щодо цього ухвалять у найближчі рік-півтора. Реалізація проєкту займе 5-7 років.

Риженков додав, що компанія "Метінвест" вже опрацьовує проєкти, які дадуть змогу знайти технологію, що буде основана на екологічно чистих джерелах енергії, щоб урешті-решт знизити вуглецевий слід.

"Спільно з нашими партнерами ми почали опрацьовувати тему водню. Це важливо тому, що якщо в модулі прямого відновлення заліза ми замінюємо газ на водень, то в цій частині ми взагалі прибираємо будь-який вуглецевий слід", — уточнив він.

Нагадаємо, що маріупольський меткомбінат "Азовсталь" встановить потужні фільтри для зменшення викидів. Вони потрібні для уловлювання вугільного пилу, який є вибухонебезпечним.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в Києві 14 липня відбудеться форум "Декарбонізація сталевої індустрії: виклик для України".

Читайте також
Стратегія зеленого переходу "Метінвесту" залишається незмінною – гендиректор
Стратегія зеленого переходу "Метінвесту" залишається незмінною – гендиректор

Для металургійних заводів розробляють проєкти зі значного скорочення викидів вуглецю

У Кривому Розі комбінат установив новий потужний димосос, що очищає повітря
У Кривому Розі комбінат установив новий потужний димосос, що очищає повітря

За годину роботи він здатен видалити до 137 тисяч кубічних метрів неочищеного повітря

У Кривому Розі на комбінаті встановили гідроциклон, який очищає повітря
У Кривому Розі на комбінаті встановили гідроциклон, який очищає повітря

Обладнання дає змогу досягти високого ступеня очищення повітря на робочих місцях