Київрада розгляне рішення про забудову екопарку "Осокорки" facebook.com/ecoparkosokorky

Київрада розгляне рішення про забудову екопарку "Осокорки"

Олена Яценьо

За словами заступниці міністра захисту довкілля, ці території потребують збереження

У четвер, 16 грудня, на засіданні Київської міської ради депутати будуть розглядати проєкт рішення про забудову 176 гектарів екопарку "Осокорки".

Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив ексголова Державної екологічної інспекції Столичного округу Сергій Волков.

Зазначимо, що проєкт рішення змінює позицію міста в судах щодо продовження оренди землі під будівництво на місці екопарку "Осокорки".

За словами Волкова, це "тест на адекватність депутатів Київради або узаконення афери".

Зокрема, у русі "Чесно" пояснили, що за результатами рішення інформація потрапляє в базу ПолітХаб і депутати стають кандидатами на відкликання.

Відтак за підтримки громади рух "Чесно" столиці розмістить по місту білборди з результатами поіменного голосування і фото депутатів, які підтримали знищення екопарку, додав Волков.

Колишній керівник ДЕІ вважає, що кияни мають знати, які політики діють усупереч їхнім інтересам.

За забудову голосуватимуть Віталій Нестор ("Батьківщина"), Богдана Тимощук ("Батьківщина"), Юрій Зубко ("Батьківщина"), Олег Костюшко ("УДАР" Віталія Кличка), Юрій Тихонович ("Європейська солідарність"), Симуніна Юлія (ОПЗЖ), Віталій Наконечний (ОПЗЖ).

"Під час парламентської кампанії рух "Чесно" стежитиме за тим, які партії будуть висувати цих політиків у народні депутати, й закликатиме виборців не підтримувати ні кандидата, ні політсилу, яка висунула такого кандидата", — зазначив він.

Зі свого боку заступниця голови Міндовкілля Ірина Ставчук нагадала, що міністерство не раз зверталося з проханням сприяти створенню ландшафтних заказників місцевого значення "Осокорківські луки 2" та "Осокорківські луки 3", парку "Міжозерний" i парку навколо озера Небреж.

Відповідно до проведених досліджень ці території мають надзвичайно велике значення для перелітних птахів, яких тут понад 160 видів. З них 24 види перебувають під охороною відповідно до зобов’язань України, узятих у рамках Конвенції про охорону дикої флори та фауни та природних середовищ існування в Європі (Бернська конвенція), Угоди про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів (Угода AEWA) тощо. Ще 14 видів внесено до Червоної книги України.

"Запроєктовані ландшафтні заказники створять можливість для застосування різних форм екологічної просвіти та виховання, серед яких — організація тематичних екскурсій, облаштування еколого-освітніх зупинок, стежок, пунктів спостереження за птахами", — наголосила чиновниця.

З огляду на це вона висловила надію, що депутати ухвалять рішення про збереження цих територій.

Нагадаємо, що київські екоактивісти зібралися на Великий інформаційний мітинг на пісках, щоб урятувати екопарк "Осокорки".

Також громадська організація "Екопарк Осокорки" звернулася до президента України Володимира Зеленського через заплановане знищення в Києві озер, а також понад 200 гектарів водно-болотних угідь, луків і лісу.

Раніше ЕкоПолітика писала, який вигляд може мати новий екопарк у Києві.

Читайте також
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах

У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси
У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси

Найгірший індекс якості повітря CAQI 94 зафіксували на вулиці Архітектора Вербицького

У Києві висадили 64 тисячі дерев з початку року
У Києві висадили 64 тисячі дерев з початку року

У місті знаходиться 31 тисяча гектарів лісу