Каленков пояснив, як українській промисловості уберегти себе від "вуглецевого податку" ЄС biz.censor.net

Каленков пояснив, як українській промисловості уберегти себе від "вуглецевого податку" ЄС

Маргарита Шевченко

Експерт вважає, що українській владі не варто забувати, скільки часу декарбонізація зайняла у країн ЄС

Українська влада повинна розповісти представникам ЄС правду про стан промисловості країни і зусилля щодо декарбонізації, щоб уникнути застосування "вуглецевого податку" — CBAM.

Про це в своєму блозі на "Інтерфакс-Україна" написав президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков. Відзначимо, що згідно рішення Європарламенту механізм CBAM може запрацювати вже 2023 року.

За оцінками Каленкова, механізм буде коштувати українським підприємствам-експортерам в ЄС понад півмільярда євро щорічно, тільки для металургійної галузі він буде коштувати понад 350 млрд євро.

"І щоб цього не сталося, українській владі потрібно вести переговори з європейцями. Розповідати їм правду про стан нашої промисловості і зусиль України щодо зменшення викидів СО2. Щоб європейці побачили, наприклад, як виглядає українська система вуглецевого податку та нещодавно введена система вуглецевого моніторингу. Україна значно скоротила викиди вуглецю у порівнянні з 1990 роком, зрозуміло, що це сталося в основному через скорочення промислового виробництва, а й модернізація виробництва дала свій ефект. У будь-якому випадку, Україна вже на сьогодні скоротила викиди СО2 набагато більше в порівнянні з 1990 роком, ніж будь-яка інша європейська країна", — пише експерт.

Він нагадує, що в Україні існує вуглецевий податок який поширюється на 70% загальних викидів країни СО2.

"Що значно вище ніж, наприклад, у Франції, Великобританії і Швейцарії, де під оподаткування потрапляє менше 35% від загальних викидів СО2, і тим більше вище ніж у Польщі, Естонії, Іспанії де податком на СО2 обкладається 3-4% всіх загальних викидів", — пояснює Каленков.

Експерт нагадав, що Україна вже зробила перший крок до створення системи торгівлі викидами — було ухвалено законодавство, яке регулює моніторинг та верифікацію викидів.

"Тому ми сподіваємося, що європейці врахують ці зусилля України в питанні скорочення викидів. Крім того, угода про асоціацію між Україною та ЄС має на увазі особливі партнерські відносини між Євросоюзом і Україною. Це все створює підстави, щоб на Україну в підсумку ЄС не поширював дію Сarbon Border Adjustment Mechanism. Але для того, щоб це сталося, в України повинна бути чітка єдина позиція на переговорах", — вважає президент "Укрметалургпром".

На його думку, українські чиновники, виписуючи графіки переходу підприємств на європейські норми, повинні враховувати, що в самій Європі цей процес зайняв десятиліття і обійшовся в сотні мільярдів євро.

Як повідомляла ЕкоПолітика, Європейський парламент 10 березня більшістю голосів ухвалив резолюцію про введення вуглецевого податку — так званого механізму митної вуглецевої коригування (Carbon Border Adjustment — CBAM).

Читайте також
Глава концерну BASF розкритикував план ЄС зі скорочення викидів CO2
Глава концерну BASF розкритикував план ЄС зі скорочення викидів CO2

На думку Брудермюллера, "вуглецевий податок" не спрацює

СВАМ впровадять на чавун, сталь і алюміній, але виключать феросплави, брухт і добрива – експерт
СВАМ впровадять на чавун, сталь і алюміній, але виключать феросплави, брухт і добрива – експерт

За словами фахівця, частину коштів, акумульованих за рахунок СВАМ, було б доцільно використовувати на проєкти поза межами ЄС

Стало відомо, як застосовуватимуть СВАМ щодо України
Стало відомо, як застосовуватимуть СВАМ щодо України

За словами експертів, Україна може розраховувати на особливі умови в сфері енергетики

Що таке СВАМ та як він може вплинути на українських експортерів
Що таке СВАМ та як він може вплинути на українських експортерів

Як працюватиме новий європейський податок на вуглецевмісний імпорт