Європейські виробники просять відкласти впровадження регламенту ЄС про вирубки лісів shutterstock

Європейські виробники просять відкласти впровадження регламенту ЄС про вирубки лісів

Ганна Велика

Проте Європейська Комісія наразі не має наміру відтерміновувати імплементацію

28 організацій, які представляють європейських виробників сировини та різних галузей промисловості, у своїй спільній заяві закликали зачекати із введенням в дію Регламенту Європейського Союзу щодо вирубки лісів (EUDR).

Про це повідомляє Euroactiv.

Позиція стейкхолдерів

Промисловці зазначили, що підтримують мету Комісії щодо припинення вирубки та деградації лісів, але порушили питання щодо доцільності та недостатньої ясності згаданого регламенту.

"Менш ніж за 100 днів до набуття чинності EUDR, ми все ще боремося з серйозною правовою та ринковою невизначеністю", – заявили вони.

Представники бізнесу зазначають, що неможливо узгодити практику з регламентом в останню хвилину. Вони наголосили, що вже неодноразово протягом останнього року попереджали та просили "внести ясність для працездатного, гармонізованого впровадження регламенту".

Підписанти констатували, що їхнє занепокоєння так і залишилося без відповіді, особливо щодо необхідності створення функціональної інформаційної системи ЄС та належного бенчмаркінгу для країн з низьким рівнем ризику.

"Поточна ситуація чітко показує, що впровадження EUDR до кінця 2024 року є просто нереальним і призведе до витіснення з ринку багатьох малих підприємств та втрати робочих місць у сільській місцевості", – йдеться у заяві.

Організації-підписанти прогнозують наступні складнощі після імплементації регламенту 30 грудня 2024 року:

  • суттєві ринкові збої, які завдадуть серйозної шкоди європейським виробникам сировини та переробним галузям;
  • загрозу безпеці ланцюгів постачання;
  • обмеження доступу до ринку життєво важливих для ЄС продуктів харчування, кормів та лісової продукції;
  • посилення інфляційного тиску;
  • загрозу засобам до існування багатьох людей.

Європейська народна партія (ЄНП) опублікувала заяву, в якій назвала закон про вирубку лісів "бюрократичним монстром" і закликала до його негайного відтермінування. Її члени стверджують, що впровадження нових правил призведе до того, що продукти, пов'язані з вирубкою лісів за кордоном, будуть заборонені до ввезення на ринок ЄС. Під заборону потраплять кава, какао, яловичина, соєва та пальмова олія.

Позиція Комісії

Попри зростаючий тиск і негативну реакцію з боку промисловців, торгових партнерів, депутатів Європарламенту, а також урядів, Комісія наполягає на впровадженні EUDR із запланованої раніше дати – 30 грудня 2024 року.

Голова сільськогосподарського комітету ЄНП Герберт Дорфманн раніше повідомив Euractiv, що президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн запропонує вихід із глухого кута, в якому опинилося впровадження Регламенту щодо вирубки лісів.

Euroactiv також інформує, що канцлер Німеччини Олаф Шольц став одним із тих, хто закликав Європейський Союз відкласти запровадження Регламенту ЄС щодо вирубки лісів. Він обговорив це питання з президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн і виступив за те, щоб "призупинити дію регламенту до тих пір, поки не будуть з'ясовані відкриті питання, порушені Німецькою асоціацією видавців цифрових і газетних видань". У листі до німецького уряду та Комісії асоціація розкритикувала “непрактичні вимоги” закону та “значне бюрократичне навантаження на компанії”.

Наприкінці 2022 року ЕкоПолітика повідомляла, що в ЄС хочуть заборонити продаж товарів, заради яких вирубують ліси.

Читайте також
У ЄС запропонували заохочувати фермерів турбуватися про довкілля
У ЄС запропонували заохочувати фермерів турбуватися про довкілля

Пілотні проєкти вже розробляються

Євросоюз офіційно вийшов із Енергетичної Хартії
Євросоюз офіційно вийшов із Енергетичної Хартії

Багато європейських країн вважають, що вона втратила свою актуальність

Європа не готова до подолання кліматичної катастрофи, – Світовий банк
Європа не готова до подолання кліматичної катастрофи, – Світовий банк

Експерти дійшли висновку, що значні кліматичні ризики ЄС вимагають загальносистемної трансформаційної адаптації, яка включає реформування інституцій, законодавчої бази та галузевих стратегій

У Німеччині дозволили продаж біологічного замінника дизеля на заправках
У Німеччині дозволили продаж біологічного замінника дизеля на заправках

HVO100 дозволить скоротити парникові викиди на 90% у порівнянні з традиційним дизельним паливом