В ЄС хочуть заборонити продаж товарів заради яких вирубують ліси

В ЄС хочуть заборонити продаж товарів заради яких вирубують ліси

Катерина Бєлоусова

На порушників чекатиме штраф у розмірі до 4% від обороту компанії в країні-члені ЄС

В ЄС у вівторок, 6 грудня, погодили новий закон, який забороняє компаніям продавати в блоці товари, що повʼязані з вирубкою лісів у всьому світі, а саме каву, яловичину, сою, шкіру тощо.

Компаніям доведеться надавати звіт, який показуватиме, що їхні ланцюжки поставок не сприяють знищенню лісів, повідомляє Reuters.

Якщо закон офіційно схвалять країни ЄС та Європарламент, він може набути чинності через 20 днів, після чого великі компанії матимуть 18 місяців на його виконання, а менші – 2 роки.

Автори розповіли, що країни-члени ЄС повинні будуть проводити перевірки на відповідність 9% компаній, які експортують із країн із високим ризиком вирубки лісів, 3% із країн стандартного ризику та 1% із країн з низьким ризиком. ЄС працюватиме з постраждалими країнами, щоб нарощувати їхній потенціал для впровадження правил.

На порушників нових правил чекатиме штраф у розмірі до 4% від обороту компанії в країні-члені ЄС.

В матеріалі підкреслили, що знищення лісів є причиною приблизно 10% глобальних викидів парникових газів. Це питання буде обговорено на конференції ООН COP15, де країни шукатимуть глобальну угоду щодо захисту природи.

"Я сподіваюся, що цей інноваційний регламент дасть поштовх захисту лісів у всьому світі та надихне інші країни на COP15", — сказав головний переговорник Європарламенту Крістоф Гансен.

Закон стосуватиметься таких товарів:

  • соя;
  • яловичина;
  • пальмова олія та її похідні;
  • деревина;
  • какао та кава;
  • шкіра;
  • шоколад;
  • меблі;
  • каучук;
  • деревне вугілля.

Автори пояснили, що компанії повинні будуть показати, коли і де були вироблені товари, а також надати інформацію про те, що вони не були вирощені на землях, вирубаних після 2020 року. Країни, на які вплинуть нові правила, зокрема Бразилія, Індонезія та Колумбія, кажуть, що вони обтяжливі та дорогі. Сертифікацію також важко контролювати, зокрема через те, що деякі ланцюжки поставок можуть охоплювати кілька країн.

Екоактивісти Бразилії, яка відповідальна за найбільше вирубування лісів, високо оцінили закон. Однак вони наголосили, що він не поширює охорону на лісисті землі, де дерева ростуть не так густо, як в лісі.

“Це означає, що 600 000 км2 лісу в савані Серрадо – найшвидше зростаючому кордоні розширення сільського господарства в Бразилії – не підпадають під дію закону, згідно з бразильським некомерційним інститутом Серрадос”, – зазначили в матеріалі.

Однак в заяві ЄС зазначили, що через 1 рік блок перегляне, чи додавати захист "інших лісистих земель", а через 2 роки – інших критичних екосистем.

В матеріалі підкреслили, що Міністерство закордонних справ Бразилії заявило про стурбованість тим, що охорона навколишнього середовища може бути використана як привід для одностороннього введення дискримінаційних торгових обмежень. Вони очікують публікації повного тексту закону для подальшої експертизи.

Окрім того, асоціація експортерів кави країни Cecafe заявила, що поважає глобальні проблеми навколишнього середовища, але стурбована тим, що прогрес галузі в напрямку сталого виробництва не визнається належним чином.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, внаслідок російського газового терору та холодної зими енергетична криза насувається на Європу зі страшною швидкістю. Щоб пережити цей опалювальний сезон, багато європейських урядів спрощують правила рубання лісу і всіляко заохочують опалення будинків дровами.

Читайте також
У Німеччині дозволили продаж біологічного замінника дизеля на заправках
У Німеччині дозволили продаж біологічного замінника дизеля на заправках

HVO100 дозволить скоротити парникові викиди на 90% у порівнянні з традиційним дизельним паливом

Екологічні фонди Європи втрачають мільярди через зниження цін на вуглець
Екологічні фонди Європи втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

Зниження призвело до втрати потенційних доходів у розмірі €4,1 млрд

У Франції під загрозою Олімпіада-2024 через забруднення річки Сена
У Франції під загрозою Олімпіада-2024 через забруднення річки Сена

Лише один з 14 зразків води показав, що річка безпечна для купання

Європейська комісія підтримала фінансування плану реформ у рамках Ukraine Facility
Європейська комісія підтримала фінансування плану реформ у рамках Ukraine Facility

Ukraine Plan був запропонований урядом України