Хімічне забруднення перетнуло “планетарну межу” – дослідження SRC shutterstock

Хімічне забруднення перетнуло “планетарну межу” – дослідження SRC

Катерина Бєлоусова

Вчені закликають створити глобальний науковий орган з хімічного забруднення, подібний до Міжурядової групи експертів зі зміни клімату

Дослідження вчених зі Стокгольмського центру сталого розвитку (SRC) показали, що рівень хімічного забруднення, який охоплює планету, загрожує стабільності глобальних природних екосистем.

Забруднення пластиком та 350 000 синтетичними хімічними речовинами, серед яких пестициди та антибіотики, перетнуло "планетарну межу", повідомляє The Guardian.

Вчені вважають, що такі обʼєми хімікатів виштовхують Землю за межі її стабільного середовища останніх 10 000 років. З 1950 року виробництво хімічних речовин збільшилося у 50 разів, і, за прогнозами, до 2050 року їх виробництво ще потроїться.

Темпи викидів токсичних сполук перевищують значення для безпечного депонування у природних екосистемах.

Хімічне забруднення загрожує системам Землі, пошкоджує біологічні та фізичні процеси, які лежать в основі всього живого. Наприклад, пестициди знищують багатьох нецільових комах, які є основоположними для всіх екосистем.

Особливе занепокоєння викликає пластик, адже його загальна маса зараз перевищує загальну масу всіх живих ссавців.

"Протягом тривалого часу люди знали, що хімічне забруднення – це погано. Але на глобальному рівні про це не замислювалися. Ця робота вносить хімічне забруднення, особливо пластик, у історію про те, як люди змінюють планету", – каже доктор Сара Корнелл, доцент і головний науковий співробітник SRC.

Дослідження використовувало комбінацію вимірювань для оцінки ситуації. Серед них швидкість виробництва хімічних речовин, яка швидко зростає, і їх викид у навколишнє середовище, що відбувається набагато швидше, ніж здатність органів влади відстежувати або розслідувати вплив.

Для хімічного забруднення не існує базової лінії до людини, на відміну від кліматичної кризи та доіндустріального рівня CO2 в атмосфері, тому визначення планетарної межі викликає труднощі. Окрім того, лише для невеликої кількості речовин була оцінена на предмет безпеки.

За словами вчених, деякі загрози, такі як хімічні речовини CFC, що руйнують озоновий шар, і його захист від шкідливих ультрафіолетових променів, були подолані більшою мірою.

"Перехід до циркулярної економіки дійсно важливий. Це означає зміну матеріалів і продуктів, щоб їх можна було використовувати повторно, а не витрачати даремно", – розповіла наукова співробітниця SRC Патрісія Вілларубія-Гомес.

Дослідники наголошують, що потрібне посилене регулювання та в майбутньому фіксоване обмеження на виробництво та випуск хімічних речовин, так само, як цілі вуглецю спрямовані на припинення викидів парникових газів. 

Зростають заклики до міжнародних дій щодо хімічних речовин і пластмас, включаючи створення глобального наукового органу з хімічного забруднення, подібного до Міжурядової групи експертів зі зміни клімату.

"Зростання хімічного навантаження на навколишнє середовище є дифузним і підступним. Навіть якщо токсичну дію окремих хімічних речовин важко виявити, це не означає, що сукупний ефект, ймовірно, буде незначним”, – пояснив професор Іен Бойд з Університету Сент-Ендрюс, який не брав участі в дослідженні.

Планетарна межа хімічного забруднення є п’ятою з дев’яти, які, за словами вчених, було перетнуто, а інші – глобальне потепління, знищення диких місць існування, втрата біорізноманіття та надмірне забруднення азотом і фосфором.

Нагадаємо, в Україні на будівництві досі використовують одну з найбільш небезпечних речовин у світі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у екосистемі Антарктики виявили небезпечні сполуки.

Читайте також
У США обмежують вміст "вічних" хімікатів у водопровідній воді
У США обмежують вміст "вічних" хімікатів у водопровідній воді

Уряд виділив 1 млрд $ на покриття витрат

Міндовкілля почало розробку правил поводження з відходами, що містять азбест
Міндовкілля почало розробку правил поводження з відходами, що містять азбест

У 67 країнах світу заборонили використання азбесту

У Франції прийняли законопроєкт про боротьбу з небезпечними хімікатами
У Франції прийняли законопроєкт про боротьбу з небезпечними хімікатами

Очищення від "вічних" хімікатів коштуватиме Європі 238 мільярдів євро на рік

Німецькі вчені намагаються замінити нафту на цукор при виробництві поролону
Німецькі вчені намагаються замінити нафту на цукор при виробництві поролону

Наразі на підприємстві виробляють 0,5 тонни такого аніліну на день