У екосистемі Антарктики виявили небезпечні сполуки martinbaileyphotography.com

У екосистемі Антарктики виявили небезпечні сполуки

Людмила Гончаренко

Під час дослідження в Антарктиці була виявлена ртуть, кадмій і свинець у високих концентраціях

Науковці повідомили, які шкідливі речовини вони виявили у флорі та фауні Антарктики.

Інформація про це опублікована на Facebook-сторінці Національного антарктичного наукового центру.

У 2019 та 2020 роках українські вчені Національного антарктичного наукового центру у співпраці з науковцями Європейського Союзу почали вивчати поширення глобальних забрудників у екосистемі Південного океану. Аналізи на вміст забруднювальних речовин проводилися у пробах морських істот. Загалом було відібрано 14 проб.

Під час дослідження в Антарктиці була виявлена ртуть. Її токсичні концентрації виявлені у 8 з 14 проб. Перевищені концентрації ртуті зафіксовані навіть у пробі плаценти тюленя Ведделла (більш ніж вдвічі), яйцях пінгвінів Аделі (майже втричі), а також у м’язах морської зірки, пінгвінів дженту та тюленів-крабоїдів. Джерелами її розповсюдження є вулкани, лісові пожежі та спалення вугілля в теплоелектростанціях. Найімовірніше, в Антарктиду ртуть потрапляє переважно з переносом атмосферних мас і випадає з опадами.

Інші метали, знайдені у пробах у високих концентраціях, – це кадмій та свинець. Найвищі концентрації металів були у макрофітах. Також при аналізі науковці виявили нові фосфороорганічні вогнетривкі речовини і пластифікатори.

В усіх пробах були виявлені антипірени (поліброміновані дифеніл ефіри). Це речовини, які додаються до промислових товарів, щоб знизити ризик їх спалахування (просочування шин, пластикові контейнери для телевізорів та екранів комп’ютерів тощо). Їхні загальні концентрації перевищують екологічні стандарти у пробах морської зірки та морського їжака.

Також під час аналізів були виявлені 33 забрудники особливого занепокоєння, які можуть мати негативні наслідки для довкілля чи здоров’я людини, але поки що не регулюються жодним законодавством. Це промислові хімікати, фармацевтичні препарати та продукти їх розпаду, парабени, пестициди та інсектициди і продукти їх розкладу, нікотин та кофеїн.

Скринінг на присутність понад 65 тисяч підозрілих речовин показав наявність у пробах додаткових 56 речовин, на які треба звернути увагу.

Рівень забруднення проб біоти з Антарктики є нижчим, ніж в європейських морях, адже на цьому континенті немає постійного населення та промисловості.

“Але тривожним є сам факт їхньої наявності в такому віддаленому від людської діяльності регіоні. Якщо перелічені вище речовини знайдені навіть в Антарктиці, це значить, що вони поширюються без обмежень по всій планеті та становлять загрозу для всіх без винятку екосистем. Отримані в майже безлюдній Антарктиді дані є вагомим аргументом на користь спільних глобальних дій для виведення з виробництва чи заміни виявлених стійких біоаккумулюючих хімічних речовин на більш екологічні альтернативи”, – йдеться в повідомленні.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що на станції "Академік Вернадський" арктичний пластик перетворять у сувеніри для туристів.

Читайте також
На Миколаївщині унікальний степ перетворюють на ліс: екоактивісти бʼють на сполох
На Миколаївщині унікальний степ перетворюють на ліс: екоактивісти бʼють на сполох

Екоактивісти закликають припинити заліснення Олександрівської балки та створити заказник

Європарламент ухвалив закон про відновлення 20% суші та моря до 2030 року
Європарламент ухвалив закон про відновлення 20% суші та моря до 2030 року

Понад 80% європейських ареалів перебувають у “поганому” стані

Рослини почали адаптовуватися до зникнення комах-запилювачів: науковці бʼють на сполох
Рослини почали адаптовуватися до зникнення комах-запилювачів: науковці бʼють на сполох

За останні 30 років розмір квітки зменшився на 10%, а кількість нектару на 20%

На Київщині заповідники допомогли відновити популяцію рідкісної квітки – екологи
На Київщині заповідники допомогли відновити популяцію рідкісної квітки – екологи

У Голосіївському нацпарку у 2022 році знайшли численні популяції сну чорніючого та розкритого