В Україні на будівництві досі використовують одну з найбільш небезпечніших речовин у світі shutterstock

В Україні на будівництві досі використовують одну з найбільш небезпечніших речовин у світі

Катерина Бєлоусова

У 2005 року Європейський союз заборонив використання азбесту для будь-яких цілей

Азбест, який вважається однією з найнебезпечніших речовин, досі використовується в Україні, здебільше в будівництві як теплоізоляційний матеріал.

Мінерал заборонений у 60 країнах світу через його негативний вплив на навколишнє середовище та людей , розповідає ексголова Держекоінспекції Андрій Мальований у Facebook.

Він навів статистику ВООЗ, за якою щороку близько 125 мільйонів людей стикаються з побічними ефектами внаслідок роботи з азбестом. Хоч на ринку існують сотні матеріалів, здатних замінити цей мінерал та мінімізувати шкоду для довкілля і людини.

Матеріал дуже крихкий і його пил має канцерогенний вплив та спричиняє низку важких захворювань. Також ця сполука забруднює на ґрунт, потрапляє у воду, де негативно впливає на екосистеми.

Тому, ще у  2005 року Європейський союз заборонив використання азбесту для будь-яких цілей. 

Україна ще на початку минулого десятиліття підписала Пармську декларацію по довкіллю та охороні здоров’я, в якій зобов’язалась вжити дій щодо мінімізації ризиків впливу азбесту. Проте вдалося затвердити лише санітарні правила щодо захисту працівників, які працюють з мінералом, від його шкідливого впливу. 

Однак нормативний документ втратив чинність за рішенням Міністерства юстиції.

“Наразі керівництво країни перейшло до рішучіших дій. В першому читанні ухвалено законопроєкт №4142 "Про систему громадського здоров’я", який передбачає повну відмову від використання азбесту та матеріалів, що його містять”, – пише Мальваний.

Також він назвав причини необхідності відмови від азбесту:

  • крім небезпеки для людей та довкілля, мінерал є досить крихким при ударах, нестійким до вологи, а у будівництві, де він найбільше використовується, є стабільніші альтернативи;
  • мінерал не видобувається в Україні, а імпортується здебільшого з Російської Федерації, тож економічні втрати  від його заборони не будуть критичними.

“Тож, сподіваюсь, що найближчим часом рішення про відмову від азбесту буде прийняте, і Україна продовжить свій розвитку в європейському напрямку, націленому на запобігання ризикам”, – додав ексголова ДЕІ.

Нагадаємо, влада Канева вилучено зі школи близько 5 тонн демонтованих матеріалів, що містять у складі шкідливий для здоров’я азбест.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів