Ґрета Тунберґ пробойкотує кліматичний саміт ООН itc.ua

Ґрета Тунберґ пробойкотує кліматичний саміт ООН

Олекса Франко

На думку юної активістки, саміт потрібно призупинити

Шведська екоактивістка Ґрета Тунберґ заявила, що цьогоріч не відвідає конференції ООН щодо зміни клімату в Глазго.

Своє рішення вона мотивувала несправедливим розподілом вакцин від COVID-19, повідомляє BBC.

На переконання 18-річної дівчини, захід має відбутися "на рівних умовах", а через несправедливий розподіл вакцин цього не станеться.

"Звісно, я хотіла б відвідати конференцію в Глазго. Але зроблю це тільки тоді, коли всі [країни] зможуть узяти участь на рівних умовах. Нині багато країн вакцинують здорових молодих людей, часто коштом груп ризику і працівників, які опинилися на передовій боротьби з коронавірусом", – написала Тунберґ у Twitter в п'ятницю, 9 квітня.

За її словами, нерівність і несправедливість і так уже ключові фактори іншої кризи – кліматичної. "Якщо люди не можуть робити щеплення і подорожувати, щоб рівною мірою представляти свої країни, це недемократично і погіршить проблему", – зазначила вона.

Активістка вважає, що зовсім скасовувати конференцію через пандемію не варто, але її проведення можна призупинити. Онлайн-формат, на думку Тунберґ, теж не можна назвати оптимальним рішенням, тому що якісний зв'язок і доступ до комп'ютера є не у всіх у світі.

"У цьому випадку нам не вистачає представництва тих, чиї голоси повинні бути почуті найбільше, коли йдеться про кліматичну кризу", – підсумувала екоактивістка.

Цьогоріч конференцію ООН (COP26) планують провести у листопаді в шотландському місті Глазго. Захід мав відбутися ще у 2020 році, однак його перенесли через пандемію коронавірусу COVID-19.

Нагадаємо, що у Великобританії в університеті Вінчестера Ґреті Тунберґ встановили пам'ятник. Хоча студентська спільнота й підтримує позицію шведської екоактивістки щодо змін клімату, статую назвали "марнославним проєктом".

Як повідомляла ЕкоПолітика, на цьогорічному кліматичному саміті ООН Україна заявить про свої "зелені" амбіції. Так, планується представити Другий Національно визначений внесок до Паризької угоди.

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років