Восени Україна на кліматичному саміті ООН заявить про свої "зелені" амбіції Shutterstock

Восени Україна на кліматичному саміті ООН заявить про свої "зелені" амбіції

Зоряна Бердник

Днями Міндовкілля винесло на громадські обговорення проєкт НВВ2

На цьогорічному кліматичному саміті ООН, що відбудеться в листопаді у Глазго, Україна планує представити свій Другий Національно визначений внесок до Паризької угоди.

Про це сказала віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час організованої посольством Британії “Дискусії з послами: декарбонізація, СОР26, “зелена” економіка”, повідомляє "Укрінформ".

Стефанішина наголосила, що Україна серйозно ставиться до майбутньої конференції ООН зі зміни клімату (СОР26), оскільки питання "зеленої" трансформації економіки амбіцій сьогодні стало загальносвітовим.

"Ми бачимо відновлення ролі США та кліматичної активності у цьому процесі; системну політику, яка запроваджується на рівні Європейського Союзу, Європейський "зелений" курс. Навіть країни НАТО і генеральний секретар НАТО визначають питання зміни клімату як одне з важливих питань екологічної безпеки. Тому ми вбачаємо надзвичайно важливий політичний контекст у цьогорічному СОР26", – зазначила віцепрем'єрка.

Вона зауважила, що Україна має високі кліматичні амбіції. "Ми стежимо й доєднуємося до міжнародних політик у цьому напрямі. Звичайно, ми готові й будемо оголошувати нашу амбіцію щодо НВВ2 (Другого Національно визначеного внеску України до Паризької угоди. – Ред.) вже на саміті у Глазго", – сказала Стефанішина.

За її словами, Україна задекларувала мету синхронізації з "Європейським зеленим курсом". Сьогодні дуже важливим є питання синхронізації секторальних політик і приведення їх у відповідність до єдиного знаменника, переконана віцепрем'єрка.

Також Стефанішина додала, що потрібно говорити про додаткові фінансові інструменти, якими такі країна, як Україна, зможуть пришвидшити досягнення кліматичних амбіцій. І ці можливості мають бути порівнянними з викликами, які має наша країна.

На її переконання, Україна має бути безпосереднім учасником глобальних дискусій із питань зміни клімату, а голос нашої країни має бути почутий "на рівні таких конференцій, як у Глазго або будь-яких інших форматів".

Раніше зазначалося, що 1 квітня Міністерство довкілля та природних ресурсів винесло на громадські обговорення проєкт НВВ2. ЕкоПолітика проаналізувала документ та основні цілі виконання кліматичного плану України.

Нагадаємо, що віцепрем'єрка Ольга Стефанішина розповіла про те, що Україна веде переговори з міжнародними партнерами та фінансовими організаціями про формування міжнародного фонду "зеленої" трансформації країни.

Як повідомляла ЕкоПолітика, міністр-радник Європейської комісії Торстен Воллерт під час організованої посольством Британії “Дискусії з послами: декарбонізація, СОР26, “зелена” економіка” заявив, що Україна має великий потенціал стати експортером "зеленої" енергії в Євросоюз.

Читайте також
В Україні розробили план реалізації оновленого Національно визначеного внеску
В Україні розробили план реалізації оновленого Національно визначеного внеску

Україна має зробити свій внесок до глобальної боротьби зі зміною клімату

Екокомітет Верховної Ради підбив екологічні підсумки року
Екокомітет Верховної Ради підбив екологічні підсумки року

Під час обговорення акцентували на питаннях кліматичної політики та декарбонізації економіки

Стало відомо, коли Мінекології розробить план імплементації НВВ2
Стало відомо, коли Мінекології розробить план імплементації НВВ2

Україна має скоротити викиди парникових газів на 65% від рівня 1990 року до 2030 року

Україна сама залучатиме кошти на "зелену" трансформацію, — Стефанішина
Україна сама залучатиме кошти на "зелену" трансформацію, — Стефанішина

До саміту в Глазго Україна очікувала, що отримає в межах СОР26 певні преференції