FSC закликала бренди одягу перейти на "зелену" моду shutterstock

FSC закликала бренди одягу перейти на "зелену" моду

Олена Яценьо

До ініціативи вже долучилися відомі бренди в текстильній індустрії

Лісова опікунська рада (FSC) запустила ініціативу Fashion Forever Green Pact (“Угода щодо “зеленої” моди для майбутнього”), якою закликала бренди, роздрібних продавців і виробників одягу вести бізнес відповідально для захисту світових лісів.

Ідея полягає у просуванні відповідального постачання волокон із відновлюваних джерел серед світових брендів.

За допомогою цієї ініціативи організація закликала компанії з виробництва одягу обмежити вплив галузі на знеліснення та шкоду біорізноманіттю.

Через зростання потреби у поновлюваних та стійких матеріалах суттєво підвищився попит на штучне волокно з целюлози (MMCFs). До такого волокна, зокрема, відносять: віскозне та ацетатне (використовуються в одязі), а також мідноамоніачне волокно (окрім одягу, використовується також для виготовлення килимів та технічних тканин). Однак понад 50% цього матеріалу постачається з несертифікованих лісів зі всього світу, що призводить до вразливості їхніх екосистем до знеліснення, загрожує біорізноманіттю, а також господарствам, які залежні від лісів.

Fashion Forever Green Pact базується на побудові більш стійких процесів в індустрії моди, яка використовує у своїй діяльності волокна та лісові матеріали. За своєю суттю ця ініціатива є співпрацею FSC із власниками брендів для переходу до більш стійких практик постачання ресурсів та, як наслідок, захисту лісів у всьому світі. Приєднуючись до ініціативи, компанії зобов’язуються здійснювати відповідальну політику закупівель, постачати 100% FSC сертифікованих целюлозних волокон (MMCFs) протягом року після підписання, а також здійснити маркування принаймні однієї колекції логотипом FSC до 2025 року.

“FSC сприяє позитивним змінам у модній та текстильній індустрії, закликаючи компанії негайно вживати заходів для забезпечення стійкого постачання MMCFs, — прокоментував Джеремі Гаррісон, головний директор FSC International. — Застосовуючи відповідальні практики постачання сировини, бренди отримують можливість пом’якшувати наслідки змін клімату та захищати біорізноманіття, одночасно з цим реагуючи на занепокоєння своїх клієнтів сучасним станом довкілля”.

До ініціативи вже приєдналися такі відомі представники світу моди, як: H&M Group, Masai Clothing Company, JBS Textiles Group, Aditya Birla Group, Bitte Kai Rand та Bravo World.

“Для розв'язання суттєвих проблем, яких зазнає ліс — виснаження та знеліснення — ми повинні переконатися у тому, що лісове господарство ведеться відповідально, тим часом зменшуючи нашу залежність від первинної лісової сировини. Тож ми з великим задоволенням приєднуємось до Fashion Forever Green Pact, щоб одночасно підтримати лісові екосистеми та допомогти всій індустрії штучного волокна йти у правильному напрямку. Ця ініціатива узгоджується з нашою метою, щоб усі волокна на основі первинної деревини, що використовуються у H&M Group, походили з FSC сертифікованих лісів до кінця 2025 року”, — прокоментувала Мадлен Ерікссон, експертка з питань сталого розвитку в H&M Group.

Ініціатива Fashion Forever Green Pact відкрита для будь-якої компанії (бренду чи виробника), яка хоче трансформувати індустрію моди та текстилю задля зменшення її негативного впливу на довкілля.

Щоб дізнатися більше про Fashion Forever Green Pact та про те, як компанія може взяти участь в ініціативі, можна відвідати www.fashionforevergreen.org.

Раніше ЕкоПолітика писала про чотири українські бренди, які створюють дизайнерські речі зі старого одягу.

Нагадаємо також, що FSC Україна презентувала посібник про лісову сертифікацію.

Читайте також
ДБР викрило посадовців, які вирубали столітні дуби у Чорнобильському заповіднику
ДБР викрило посадовців, які вирубали столітні дуби у Чорнобильському заповіднику

Директору лісництва та його спільникам повідомлено про підозру

Франція та Бразилія оголосили про інвестиційний план для Амазонки на 1 млрд євро
Франція та Бразилія оголосили про інвестиційний план для Амазонки на 1 млрд євро

Ліси Амазонки відіграють велику роль у боротьбі зі зміною клімату, оскільки поглинають викиди CO2

На Львівщині розкрили схему депутата сільради з привласнення земель та майна лісгоспу
На Львівщині розкрили схему депутата сільради з привласнення земель та майна лісгоспу

Рішення про передачу землі затвердили у лютому 2022 року