FSC Україна презентувала посібник щодо лісової сертифікації shutterstock

FSC Україна презентувала посібник щодо лісової сертифікації

Маргарита Шевченко

Розвиток FSC сертифікації в Україні триває понад 20 років

FSC Україна – організація, яка просуває цінності відповідального лісогосподарювання, використовуючи інструменти сертифікації, – презентувала посібник для покращення взаємодії між громадами та лісовими господарствами. Метою посібника є сприяння їхній співпраці задля підвищення суспільної корисності лісів й забезпечення відкритості та прозорості процесу лісової сертифікації.

Про це повідомила пресслужба організації.

Такий посібник допоможе досягти балансу інтересів місцевих громад, неурядових природоохоронних організацій, інших зацікавлених у сертифікації сторін та лісогосподарських підприємств. У презентації взяли участь понад 50 представників неурядових організацій, деревообробних компаній, органів місцевого самоврядування, лісогосподарських підприємств, органів сертифікації, освітніх і наукових закладів.

"Підготовка посібника є нашим внеском до інструментарію взаємодії зацікавлених сторін і лісових господарств задля підвищення взаєморозуміння та попередження конфліктів навколо лісів. Надалі – його впровадження та практична апробація. Будемо вдячні за зворотний зв'язок й інформування про досвід кращої практики взаємодії та співпраці завдяки обопільній прихильності цінностям FSC", — зазначив директор FSC Україна Павло Кравець.

Лісова сертифікація представлена в наступних областях України: Вінницька, Волинська, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Львівська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька та Чернігівська.

Forest Stewardship Council (FSC) — це міжнародна неурядова некомерційна організація, метою якої є досягнення балансу екологічних, соціальних і економічних інтересів таким чином, щоб забезпечити раціональне використання лісових ресурсів і зберегти ліси для майбутніх поколінь. Це здійснюється завдяки суворим міжнародним стандартам відповідального ведення лісового господарства. На сьогодні FSCпредставлена у 89 країнах. Загальна площа FSC-сертифікованих лісів складає 223,8 млн га.

Розвиток FSC сертифікації в Україні триває понад 20 років. Станом на березень 2021 року в Україні сертифіковано 4,5 млн га лісів та видано 132 сертифікати системи ведення лісового господарства. Лісопромисловий бізнес охоплений 394 сертифікатами ланцюга постачання.

Український офіс FSC здійснює координацію розробки FSC національних стандартів задля їх кращої адаптації до українських реалій та сприяє їх впровадженню. В рамках перехідного періоду до FSC національного стандарту системи ведення лісового господарства FSC-STD-UKR-01-2019 це вже другий посібник. Він призначений для широкого кола зацікавлених сторін та визначає їхні можливості та права у взаємовідносинах із лісовими господарствами, які прагнуть підтвердити відповідальне ставлення до людей і природи. Ознайомитися з посібником можна за посиланням.

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік