Законопроєкти про промзабруднення й екоконтроль можуть знищити цілі галузі економіки, – ФРУ shutterstock

Законопроєкти про промзабруднення й екоконтроль можуть знищити цілі галузі економіки, – ФРУ

Олекса Франко

У ФРУ наполягають на врахуванні пропозицій бізнесу у проєктах законів №4167 і №3091

У середу, 12 травня, Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування має розглянути доопрацьовані для повторного розгляду в першому читанні законопроєкти №4167 "Про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності" та №3091 "Про державний екологічний контроль".

Обидва законопроєкти потребують суттєвого доопрацювання, вважають у Федерації роботодавців України. За словами представників ФРУ, нині ці документи створюють ризики багатомільярдних витрат або припинення діяльності не тільки окремих підприємств, а й цілих галузей економіки.

Тому позиція роботодавців залишається незмінною: вони наполягають на врахуванні пропозицій бізнесу до цих проєктів законів.

Найбільш важливі зауваження бізнесу до законопроєкту №4167:

  • критично недостатні строки переходу на найкращі доступні технології та методи управління (НДТМ);
  • механізм визначення НДТМ передбачає пряму імплементацію європейських норм, без врахування реального стану української промисловості;
  • брак будь-якої підтримки держави для запровадження НДТМ (фіскальні стимули, доступ до довгострокового кредитування тощо).

Зауваження бізнесу до законопроєкту №3091 звучать так:

  • проєкт кардинально змінює систему правовідносин у сфері державного контролю за додержанням вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища;
  • пропонує вивести з-під дії базового Закону про державний нагляд (контроль) процедури контролю за додержанням вимог законодавства про охорону довкілля. Зокрема, передбачено потенційну можливість проведення позапланових перевірок у вихідні, неробочі, святкові дні та/або у нічний час, інспектори матимуть повноваження самостійно робити висновки про порушення підприємством законодавства;
  • наділення контролювальних органів надзвичайно широкими повноваженнями й одночасне звуження прав суб’єктів господарювання можуть повернути державу на шлях тотального контролю й тиску на бізнес, перекреслюючи досягнення лібералізації та простоти ведення бізнесу, які було запроваджено впродовж останніх років.

Роботодавці наголошують на потребі доопрацювати законопроєкти 4167 і 3091 і закликають Комітет із питань екологічної політики та природокористування не підтримувати проєкти в запропонованих редакціях.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що ФРУ вже наполягала на доопрацюванні законопроєкту №4167 "Про промислове забруднення". Тоді реалізації редакції документа несла значні ризики погіршення бізнес-клімату і суттєвого негативного впливу на конкурентоздатність промисловості в Україні.

16 лютого Верховна Рада провалила голосування за цей проєкт закону. Пізніше скандальний законопроєкт "Про промзабруднення" доопрацювали. Головне нововведення — інтегрований довкільний дозвіл.

Президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков розкритикував доопрацьований законопроєкт. Водночас Українська науково-промислова асоціація "Укркокс" заявила, що ухвалення проєкту "Про промислове забруднення" в поточній редакції паралізує всю коксохімічну галузь України та скоротить виробництво сталі й чавуну.

Читайте також
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України

Зʼявився порядок денний парламентського екокомітету на 14 березня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний парламентського екокомітету на 14 березня: що розглянуть нардепи

Нардепи розглянуть 2 профільних законопроєкти, за наявності висновку науково-експертного управління

Законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки” можуть прийняти у 2024 році – Бондаренко
Законопроєкт “Про упаковку та відходи упаковки” можуть прийняти у 2024 році – Бондаренко

Нову версію документа мають подати до Верховної Ради найближчим часом