Через законопроєкт "Про промзабруднення" 200 тисяч українців можуть залишитися без роботи — "Укркокс" daily.scm.com.ua

Через законопроєкт "Про промзабруднення" 200 тисяч українців можуть залишитися без роботи — "Укркокс"

Маргарита Шевченко

У великих промислових містах, таких як Маріуполь, Запоріжжя та Кривий Ріг, значно зросте соціальна напруженість

Ухвалення законопроєкту №4167 "Про промислове забруднення" в поточній редакції паралізує всю коксохімічну галузь України і скоротить виробництво сталі й чавуну.

Про це сказано у відкритому листі до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля від Української науково-промислової асоціації (УНПА) "Укркокс". Як пояснюють в асоціації, досягнення нормативів викидів, закладених у законопроєкті, можливо тільки за умови будівництва нових коксових батарей, а зупинка теперішніх паралізує всю галузь.

За прогнозами авторів листа, у результаті близько 200 тис. осіб можуть залишитися без роботи, а у великих промислових містах, таких як Маріуполь, Запоріжжя та Кривий Ріг, значно зросте соціальна напруженість. В "Укркокс" вважають, що законопроєкт мають доопрацювати з урахуванням українських реалій.

"Більшість коксохімічних батарей, які побудовані в Україні, не вичерпали навіть половини нормативного терміну своєї роботи, але виконати нові вимоги щодо викидів, передбачених законопроєктом №4167, і радикально зменшити кількість викидів цих батарей фізично неможливо внаслідок технічних особливостей. Ці батареї — агрегати вартістю 400-450 млн доларів. Досягнення нормативів викидів, закладених у законі, можливо тільки за умови будівництва нових коксових батарей. А зупинка батарей паралізує всю коксохімічну галузь України", — сказано в листі.

Забезпечити імпорт понад 5 млн тонн коксу на рік буде неможливо, і, відповідно, зупинка коксохімічної галузі призведе до скорочення виробництва в суміжних галузях, видобутку коксівного вугілля, різкого скорочення робочих місць у гірничо-металургійному комплексі (150-200 тис. робочих місць) і підвищення соціальної напруженості в містоутворювальних регіонах (Маріуполь, Запоріжжя, Кривий Ріг, Кам'янське).

"Законопроєкт №4167 не може бути підтриманий у поточній редакції. Необхідно врахувати технічну здатність нашої держави та встановити реальні терміни поетапного впровадження європейських норм викидів забруднювальних речовин. Ми пропонуємо провести широку дискусію з бізнесом, промисловими асоціаціями, науковими установами, щоб оцінити обсяги інвестицій для досягнення підприємствами нових екологічних стандартів. Поспішність з ухваленням проєкту призведе до незворотних руйнівних наслідків", — попередили в "Укркоксі".

Нагадаємо, що 16 лютого Верховна Рада провалила скандальний законопроєкт "Про промислове забруднення".

Як повідомляла ЕкоПолітика, президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков заявив, що в доопрацьованому законопроєкті №4167 заплановано свідомо нездійсненні вимоги для української промисловості.

Також ми проаналізували новий доопрацьований документ і розповіли, що в ньому змінилося.

Читайте також
В Україні готують до другого читання законопроєкт "Про промислове забруднення": названо "слабкі" сторони
В Україні готують до другого читання законопроєкт "Про промислове забруднення": названо "слабкі" сторони

“Гострі кути” можуть ускладнити процес екомодернізації української промисловості

Екокомітет надав висновок щодо нового законопроєкту "Про промислове забруднення"
Екокомітет надав висновок щодо нового законопроєкту "Про промислове забруднення"

Нардепам рекомендують ухвалити доопрацьований документ в першому читанні

Екокомітет розглянув альтернативний законопроєкт щодо промислового забруднення
Екокомітет розглянув альтернативний законопроєкт щодо промислового забруднення

Також існує 3 "довоєнні" законопроєкти у сфері запобігання промисловому забрудненню

Бізнес закликав доопрацювати законопроєкт “Про промислове забруднення”
Бізнес закликав доопрацювати законопроєкт “Про промислове забруднення”

Запропоновані вимоги до моніторингу викидів, забруднення земель і підземних вод дещо закону “Про охорону атмосферного повітря”