Екоінспектори пояснили, куди потрапляють гроші за екопорушення в Україні shutterstock

Екоінспектори пояснили, куди потрапляють гроші за екопорушення в Україні

Катерина Бєлоусова

Використання коштів, які сплачують екопорушники, регулює Постанова Кабінету Міністрів

В Україні грошові стягнення за порушення норм природоохоронного законодавства розподіляються між фондами з охорони довкілля, державним, обласним та місцевим бюджетами, що визначається спеціальними законами.

Адміністративні штрафи за екопорушення повністю перераховуються до Державного бюджету, повідомляє Держекоінспекція у Вінницькій області у Facebook.

Так в статті 47 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища” визначено, що грошові стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища в результаті господарської та іншої діяльності, перераховуються на рахунки фондів охорони навколишнього природного середовища за місцем заподіяння екологічної шкоди.

30% грошових  стягнень  за  шкоду,  заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності перераховується до спеціального фонду Державного бюджету. Це визначено в ст 29 Бюджетного кодексу України.

А стаття 691 БКУ встановлює, що 50% грошових  стягнень за шкоду, заподіяну порушенням  законодавства  про  охорону  навколишнього  природного середовища внаслідок господарської та  іншої діяльності перераховується до бюджетів органів місцевого самоврядування (крім бюджетів міст Києва та Севастополя), а 20% – до обласних бюджетів та бюджету Автономної Республіки Крим.

Використання коштів, які сплачують екопорушники, регулює Постанова Кабінету Міністрів України № 1147 від 17 вересня 1996 року.

Нагадаємо, в Україні існує декілька видів екологічних податків, які підприємства мусять сплачувати в обов'язковому порядку. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні з 2 по 8 вересня порушники природоохоронного законодавства завдали збитків довкіллю на суму понад 6 млн гривень та сплатили до держбюджету 1,78 млн гривень у добровільному та примусовому порядку.

Читайте також
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова

Стягнуті гроші використають для реалізації екологічних програм регіону

Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень
Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень

За цей період з порушників вдалося стягнути понад 1,5 мільйона гривень екозбитків