Екоактивісти розкритикували нові біорозкладні пакети "АТБ" instagram.com/blagadarachka

Екоактивісти розкритикували нові біорозкладні пакети "АТБ"

Олекса Франко

Біорозкладні пакети від мережі насправді містять пластик і не переробляються

Днями мережа супермаркетів "АТБ" оголосила про початок продажу біорозкладних пакетів із кукурудзяного крохмалю. Екоактивісти в соцмережах розкритикували новинку, назвавши її прикладом грінвошингу.

Зокрема, голова громадської організації "Екопатруль" Тетяна Лампіка заявила у Facebook, що пакети в розмірі 3 млн штук, які торговельна мережа завезла з В'єтнаму, по суті, є імпортованими відходами.

Екоактивістка звернула увагу на склад, з якого виготовлені презентовані пакети, та зазначила, що їх виробництво є дуже енергоємним, що само собою шкодить довкіллю. У складі міститься 75% PBAT (полібутирату адипат терефталату полімеру на нафтовій основі) і всього лише 25% полімолочної кислоти з кукурудзяним крохмалем. Тобто пакети насправді містять пластик плівкоутворювальний полімер і пластифікатор, що й закладені в назві хімічної речовини PBAT.

Друге, на чому акцентувала Лампіка, це проблема з утилізацією. Заявлений термін, за який пакет нібито має розкластися, нічим не підтверджено, каже вона, оскільки не було пройдено екологічної сертифікації.

Ще один важливий нюанс необхідною умовою розкладання пакета є компостування, можливість чого є не в багатьох. Тому більшість пакетів опиняться на звалищі, де немає умов для розкладання.

Експертка журналу "Екологія підприємства" Ганна Натоптана теж наголосила, що біорозкладний пакет, який пропонують в "АТБ", повинен розкладатися в ґрунті.

"Тобто якщо у вас є приватний будинок і земельна ділянка з компостною ямою усе ОК. Ви можете цей пакетик викинути разом із харчовими відходами в компост, і він разом із ними розкладеться за обіцяні дев'ять місяців. Але якщо ви житель квартири й виносите сміття в сміттєвий бак, а потім його везуть на звалище, то на звалищі цей пакет без необхідних умов для розкладання буде звичайним пластиковим пакетом", написала екоактивістка на своїй сторінці у Facebook.

Крім того, для переробки такої вторсировини потрібна певна температура, за якої з’являється пластичність, і ця температура вища, ніж в інших полімерів.

З огляду на все це екоактивісти радять віддавати перевагу шоперам й екоторбам.

Напередодні ЕкоПолітика розповідала, як відрізнити справжню екологічну продукцію, якому екологічному маркуванню можна довіряти та як не попастися на грінвошинг.

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років