Як відрізнити справжню екологічну продукцію й не попастися на грінвошинг Shutterstock

Як відрізнити справжню екологічну продукцію й не попастися на грінвошинг

Зоряна Бердник

Розповідаємо, якому маркуванню можна довіряти

Часто етикетки з написами "натуральний продукт", "не тестується на тваринах", зображення зелених листочків та інші рекламні трюки змушують людей купувати товари, які не завжди відповідають заявленим якостям.

Це називається "грінвошингом" – зеленим камуфляжем, що виник як данина моді на екологічність; новим маркетинговим ходом, що підвищує попит на нібито дружній до природи продукт. Якому екологічному маркуванню можна довіряти, розповідають у матеріалі Екорубрики.

Програми екологічного маркування функціонують у більш ніж 50 країнах світу. Усього таких знаків близько 456, їх зібрано на сайті Ecolabel Index. Близько 80% із наявних екомаркувань об'єднані в GEN (The Global Ecolabelling Network) – Всесвітню глобальну мережу екомаркування.

В Україні маркуванням, що повідомляє про екологічність товару, вважається знак "Зелений журавлик", але про те, яким саме критеріям відповідає товар, сказати не можна, оскільки у відкритому доступі їх немає.

Також часто може траплятися "Євролисток", який дає інформацію про країну походження товару, способи виробництва – eco, bio або organic, органи контролю й походження сировини, з якого його виготовлено. Незабаром в Україні з'явиться ще один логотип – "Органічний продукт".

Звичайно, запам'ятати всі знаки маркувань неможливо, але є способи перевірити їхню достовірність. Наприклад, це можна зробити за допомогою додатку Ecolabel Guide. Він розпізнає екомаркування за фото – у ньому можна дізнатися, чи достовірне маркування і яким стандартам воно відповідає.

Застосунок не тільки показує маркування "еко", а й розпізнає знаки, що говорять про можливість переробити упаковання товару, дає інформацію про те, чи веганський це продукт.

Перевірити товар можна прямо в магазині, відсканувавши значок на його упакованні.

Оскільки зазвичай люди купують один і той самий продуктовий набір, то вибрати й запам'ятати ті, що справді екологічними й натуральними, не становитиме труднощів.

Раніше ЕкоПолітика писала, що близько 40% виробників обманюють споживачів, рекламуючи свій товар і позиціонуючи його як екологічний, але насправді він таким не є.

Читайте також
Кабмін затвердив критерії для органічної продукції: перелік
Кабмін затвердив критерії для органічної продукції: перелік

Відповідно до них визначатиметься періодичність планових заходів контролю

Українцям розповіли, як обрати дійсно екологічні продукти
Українцям розповіли, як обрати дійсно екологічні продукти

Екологи переконують: треба споживати більше місцевої продукції, адже вона має низку переваг

Україна входить у першу трійку експортерів органічної продукції до Європи, – міністр АПК
Україна входить у першу трійку експортерів органічної продукції до Європи, – міністр АПК

На думку Лещенка, Україна має стати лідером з експорту органічної продукції у світі