До Місії ЄС щодо кліматично нейтральних та розумних міст приєдналися 100 учасників shutterstock

До Місії ЄС щодо кліматично нейтральних та розумних міст приєдналися 100 учасників

Катерина Бєлоусова

Дослідницькі та інноваційні дії місії будуть спрямовані на екологічну мобільність, енергоефективність та зелене міське планування

Європейська комісія 28 квітня оголосила 100 міст, які братимуть участь у Місії ЄС щодо кліматично нейтральних та розумних міст до 2030 року, так званій Місії міст. 

Місія міст отримає 360 мільйонів фінансування Horizon Europe на період 2022-23, щоб розпочати інноваційні шляхи до кліматичної нейтральності до 2030 року, повідомляє Єврокомісія.

Міста походять з усіх 27 держав-членів, а 12 міст – з країн, які пов’язані з Horizon Europe, програмою досліджень та інновацій ЄС 2021-2027, або мають потенціал бути пов’язаними. 

У містах проживає 75% громадян ЄС, а в глобальному масштабі міські райони споживають понад 65% світової енергії, що становить понад 70% викидів CO2. В матеріалі наголошують на важливості міст, як експериментальних та інноваційних екосистеми, щоб допомогти іншим стати кліматично нейтральними до 2050 року.

"Зелений перехід зараз проходить по всій Європі. Але завжди потрібні першовідкривачі, які ставлять перед собою ще вищі цілі. Ці міста вказують нам шлях до більш здорового майбутнього. Ми підтримаємо їх у цьому! Розпочнемо роботу сьогодні",сказала президент Комісії Урсула фон дер Ляєн.

Дослідницькі та інноваційні дії місії будуть спрямовані на екологічну мобільність, енергоефективність та зелене міське планування, а також пропозиції будувати спільні ініціативи та нарощувати співпрацю в синергії з іншими програмами ЄС.

Переваги для міст включають індивідуальні поради та допомогу від платформи місії NetZeroCities, додаткове фінансування та можливості фінансування, а також можливість приєднатися до великих інноваційних дій та пілотних проектів. Місія також надає можливості для спілкування, обміну передовим досвідом між містами та підтримку для залучення громадян до місії.

Наступним кроком стане запрошення відібраних міст розробити контракти, які включатимуть загальний план кліматичної нейтральності в усіх секторах, таких як енергетика, будівництво, управління відходами та транспорт, разом із відповідними інвестиційними планами. До цього процесу будуть залучені громадяни, дослідницькі організації та приватний сектор. 

Чіткі та очевидні зобов’язання, взяті містами на кліматичні міські контракти, дозволять їм співпрацювати з ЄС, національними та регіональними органами влади і своїми громадянами для досягнення амбітної мети. Комісія також надаватиме підтримку 377 містам, які не були відібрані, включаючи підтримку через платформу місії та можливості фінансування в рамках робочої програми Місії міст Horizon Europe.

"Міста знаходяться на передньому краї боротьби з кліматичною кризою. Будь то озеленення міських просторів, боротьба із забрудненням повітря, скорочення споживання енергії в будівлях чи просування рішень щодо чистої мобільності: міста часто є центром змін, необхідних Європі, щоб досягти успіху в нашому переході до кліматичної нейтральності. Мої вітання вибраним сьогодні містам, я з нетерпінням чекаю на рішення, які ви розробите, щоб спрямовувати своїх мешканців і бізнес до більш зеленого майбутнього”, прокоментував Виконавчий віце-президент Європейської комісії Франс Тіммерманс.

Конкурсний відбір міст-учасників проходив з листопада 2021 року до 31 січня 2022 року. В обраних 100 містах проживає 12% населення ЄС. 

Окрім Місії міст, є чотири інші місії ЄС, які висвітлюють глобальні виклики у сферах адаптації до зміни клімату, відновлення океану та вод, здорових ґрунтів та раку. 

Місії є новинкою Horizon Europe і підтримують пріоритети Комісії, такі як  Європейська зелена угода,  Європа, яка підходить до цифрової ери,  Європейський план боротьби з раком,  Економіка, яка працює для людей  та  Новий європейський Баухаус.

Нагадаємо, в Європі запустили дослідницькі та соціальні ініціативи для досягнення стійкості.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, 6 міст з Індії, Коста-Ріки та Кенії почнуть декарбонізувати будівлі.

Читайте також
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня