6 міст з Індії, Коста-Ріки та Кенії почнуть декарбонізувати будівлі shutterstock

6 міст з Індії, Коста-Ріки та Кенії почнуть декарбонізувати будівлі

Катерина Бєлоусова

Декарбонізація будівель має бути визначальною опорою глобальних зусиль зі скорочення викидів

У 2022 році шість нових субнаціональних урядів у Коста-Ріці, Індії та Кенії взяли на себе зобов’язання декарбонізувати забудоване середовище, приєднавшись до програми Zero Carbon Building Accelerator від WRI (ZCBA).

ZCBA допоможе розробити плани дій на місцевому рівні, які окреслюють кроки для досягнення декарбонізації будівель до 2050 року та водночас забезпечують покращення якості повітря та зелені робочі місця, повідомляє TheCityFix.

На будівництво та експлуатація будівель припадає майже 40% викидів CO2, пов’язаних з енергетикою, у всьому світі, що є одним з найбільших факторів змін клімату. Окрім того, останній звіт МГЕЗК показав, що декарбонізація будівель має бути визначальною опорою глобальних зусиль зі скорочення викидів.

З 2021 року ZCBA, що фінансується Глобальним екологічним фондом і підтримується Програмою ООН з навколишнього середовища, працює в Колумбії та Туреччині над створенням національних дорожніх карт та узгодженням планів дій міста щодо декарбонізації будівництва.

“Кожен долар, інвестований в підвищення ефективності, заощаджує 2 долари на нових витратах на виробництво та розподіл електроенергії”, – зазначили в матеріалі.

Плани дій ZCBA будуть узгоджені з існуючими національними та місцевими кліматичними цілями та пристосовані до конкретного уряду.

Нові міста та уряди-члени ZCBA в Індії (місто Нагпур), Кенії (округ Лайкіпія) та Коста-Ріці (Белен, Куррідабат, Моравія та Санта-Ана) визначать власні цілі, проаналізують прогалини в їхній поточній ситуації та визначать унікальні дії, необхідні для обмеження викидів та покращення якості життя шляхом декарбонізації будівель протягом усього життєвого циклу. 

У рамах програми, ZCBA підтримає уряди в прискоренні трансформації ринку та переході до більш здорового та екологічно чистого середовища завдяки коротко-, середньо- та довгостроковим заходам та розвитку місцевих пілотних проектів.

Учасники програми будуть тісно співпрацювати з місцевими партнерами-виконавцями, технічними експертами WRI та більш широкою мережею ZCBA, включаючи Конью та Газіантеп у Туреччині та Боготу та Калі в Колумбії, щоб обмінюватися знаннями та передовим досвідом. Ці спільні зусилля допоможуть їм змінити політику та підтримати пілотні проекти, які сприяють розбудові декарбонізації та створеного середовища, яке є справедливим, здоровим та стійким.

Нагадаємо, в ЄЕСК заявили, що енергоефективні будинки допоможуть здолати енергетичну бідність.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Європейський Союз виділяє 1,1 мільярда євро на розвиток семи великомасштабних промислових низьковуглецевих ініціатив.

Читайте також
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС

В Україні відкрили пʼятий Офіс декарбонізації та енергоефективності
В Україні відкрили пʼятий Офіс декарбонізації та енергоефективності

Наразі на Харківщині внаслідок російської агресії пошкоджено або зруйновано близько 25 тисяч будинків