У Європі запустили дослідні та соціальні ініціативи для досягнення сталого розвитку shutterstock

У Європі запустили дослідні та соціальні ініціативи для досягнення сталого розвитку

Катерина Бєлоусова

Стале сільське господарство є ключовим елементом Зеленої угоди для сталої Європи

Європейське співробітництво в галузі науки і технологій (COST) розробляє та фінансує ініціативи, які зосереджені на ключових секторах суспільства, щоб допомогти створити сталу Європу до 2030 року.

Для досягнення цілей Зеленої угоди та підтримки Порядку денного ООН на період до 2030 року з його 17 цілями сталого розвитку потрібна радикальна трансформація багатьох аспектів суспільства, повідомляє Innovation News Network.

Підтримка Європейської зеленої угоди включає перехід до низьковуглецевої, кліматично нейтральної, ресурсоефективної та біорізноманітної економіки.  

COST є фінансовою організацією для створення дослідницьких мереж, які називаються Cost Actions. Ці мережі дозволяють науковцям з усієї Європи співпрацювати і, таким чином, створювати досягнення в області досліджень і розробок та інновацій. 

COST отримує фінансування від  ЄС в рамках різних рамкових програм досліджень та інновацій, таких як Horizon 2020 і Horizon Europe з 1971 року.

COST Action Conserveplants збереження екосистеми

Хоча рослини є невід’ємною частиною екосистем, суспільству не вистачає знань про найрідкісніші та найбільш вразливі види та їх статус збереження. Зміна клімату та розвиток сільської місцевості можуть спричинити швидку зміну природних середовищ існування, що спричинить прискорене скорочення видів та біорізноманіття.

Ініціатива (CA18201 – інтегрований підхід до збереження рослин, яким загрожує загроза для 21-го століття) працює над покращенням збереження рослин у Європі, створюючи мережу вчених та інших зацікавлених сторін, включаючи систематиків рослин, екологів, природоохоронців, біологів та суспільствознавців.

Очільниця ініціативи д-р Жива Фішер з Університету Приморська в Словенії пояснила, що метою роботи є розширення знань про  рослини, які знаходяться під загрозою через різні аспекти, серед яких проблеми з запилювачами, проростання насіння та специфічна біологія.

"Мережа має широкий погляд на збереження з акцентом на трав’янисті квітучі рослини в Європі. Біологія деяких поширених видів рослин все ще недостатньо вивчена, тому нам потрібно визначити критичні фактори, які ставлять певні рослини на межу зникнення", – пояснила д-р Фішер, – "Ініціатива працює над узгодженням протоколів збереження по всій Європі та оновленням методологій, які різні органи влади використовують для визначення своїх "червоних списків" – видів, які найбільше загрожують. Це область великої розбіжності в Європі".  

COST Action WECANET: прискорення переходу на енергію без вуглецю

Перехід на джерела енергії з нульовим викидом вуглецю є важливим елементом досягнення сталої Європи. Хоча технологія вітрової та сонячної енергії досягла значних успіхів і широко впроваджується в Європі, потенціал інших енергетичних ресурсів, таких як енергія хвиль, ще не використаний.

COST Action WECANet (CA17105 – Загальноєвропейська мережа для морської відновлюваної енергії) має на меті сприяти широкомасштабному розгортанню перетворювачів хвильової енергії (WEC). 

Доктор Вікі Стратігакі з Гентського університету в Бельгії, яка є головою ініціативи пояснила, що для широкомасштабного розгортання морських технологій відновлюваної енергії необхідний міждисциплінарний підхід. Ініціатива об’єднує різноманітні джерела досвіду, що стосуються екологічних, соціальних та економічних аспектів морських енергетичних проектів. 

"Головним питанням є підвищення довіри потенційних інвесторів за рахунок зменшення нетехнологічних ризиків та пов’язаних з ними невизначеностей. Необхідно усунути значні вузькі місця, такі як методи та процедури встановлення. Розробка масивів є ключовим фактором для досягнення оптимального розміру установки, привабливого для енергетичного сектора", – додала д-р Стратігакі.  

COST Action EuroWeb: сектори зеленого виробництва

Ініціатива COST Action EuroWeb (CA19131 – Європа через текстиль: мережа інтегрованих та міждисциплінарних гуманітарних наук) вивчає практики минулого, щоб зробити текстильну сферу більш стійкою. Її очолює доктор Агата Улановська з Варшавського університету.

Ініціатива об’єднує науковців різних гуманітарних наук, включаючи моду, мистецтво та дизайн, щоб поділитися своїм досвідом у сфері екологічної текстильної діяльності

"Текстиль діє як призма, щоб досліджувати та розуміти економічні, соціальні та культурні компетенції суспільств у минулому. Інновації в текстильному виробництві були центральними в багатьох промислових революціях, які глибоко змінили суспільство", – пояснила д-р Улановська.

Акція дотримується таких аспектів як використання та повторне використання текстилю в різних контекстах, використання сировини, історичні технологічні та організаційні інновації та символічне значення текстилю. 

"У минулому текстильному виробництві використовувався ряд волокон. Наприклад, кропива та кора дерев, використовуючи методи, які, можливо, не зашкодили дереву. Ці стратегії ми повинні розглянути зараз", – розповіла д-р Улановська.

COST Action RNYN: відстоювання стійких практик

В матеріалі зазначили, що для досягнення більш стійкої Європи до 2030 року, на передньому плані повинні бути люди, щоб ділитися та співпрацювати з ідеями сталої практики, а також ділитися ними з молодим поколінням, а шлях до сталого суспільства має бути інклюзивним.

Молодіжна мережа COST – COST Action RNYN (CA18213 – Rural NEET Youth Network: Моделювання ризиків, що лежать в основі соціального виключення сільських NEETs) розглядає фактори, які впливають на молодих, сільських NEETs (людей, які не в зайняті в праці чи освіті) і як їхнє включення може сприяти до сталого розвитку сільських регіонів Європи. 

Стале сільське господарство є ключовим елементом Зеленої угоди для сталої Європи. Метою ініціативи є допомога в поєднанні розвитку суспільства із Зеленою угодою.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Єврокомісія представила новий пакет пропозицій для циркулярної економіки.

Читайте також
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим

Відбулася презентація дослідження щодо потреб відновлення державної економіки

Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу
Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу

Реформи передбачають створення ринку квот на викиди забруднюючих речовин

Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility
Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility

Реалізація плану дозволить отримати €16 мільярдів у 2024 році

Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року
Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року

Швеція, Фінляндія та Латвія отримують 40% енергії з відновлюваних джерел