До кінця року модернізують 100 будинків за програмою “Енергодім” Shutterstock

До кінця року модернізують 100 будинків за програмою “Енергодім”

Олена Яценьо

Приблизно 83% заявок — це комплексні проєкти з енергомодернізації будинків

Фонд енергоефективності до кінця поточного року планує завершити впровадження енергоефективних заходів за програмою “Енергодім” у 100 будинках із різних регіонів України.

Про це повідомив виконувач обов'язків технічного директора Фонду Дмитро Сирих, інформує eefund.org.ua.

Під час брифінгу "Відновлювані джерела енергії та енергоефективність як частина зеленого переходу, підсумки 2021 року", який відбувся 24 грудня в онлайн-форматі, він підбив підсумки року й розповів про плани Фонду на наступний.

“Ми очікуємо на кінець року завершення близько 100 об'єктів, у яких закінчили будівельні роботи, але потрібен час для підготовки документів для подання заявки до Фонду на верифікацію виконаних заходів, за якими ОСББ вже готують документи”, — зазначив Сирих.

Загалом Фонд отримав 855 заявок від ОСББ на участь у програмі “Енергодім” на загальну суму понад 7 млрд грн, з яких Фонд відшкодує 4,4 млрд грн. За словами в.о. технічного директора, приблизно 83% заявок — це комплексні проєкти з енергомодернізації будинків.

“Попит на пакет А “Легкий”, який стосується лише модернізації системи опалення, становить близько 18%, тож здебільшого всі мешканці-учасники програми “Енергодім” націлені на комплексні заходи, які означають повну термореновацію житла”, — розповів Сирих.

Він також повідомив, що 2022 року Фонд має намір зосередитися на покращенні якості послуг для учасників програми “Енергодім”. Серед ключових пріоритетів діяльності Фонду на наступний рік — удосконалення наявних і впровадження нових продуктів, скорочення термінів розгляду заявок, а також створення ефективної системи підтримки ОСББ.

Окрім того, учасники брифінгу обговорили ініціативу президента щодо нової Державної програми енергоефективності багатоквартирних будинків та супутні інструменти для розвитку відновлюваної енергетики (FIP, GO, CPPА, Energy Storages, Green H2).

Зокрема, крім представників Фонду енергоефективності, учасниками заходу стали члени Ради та координатори проєктів з енергоефективності EUEA, EuroCape Ukraine I, експерти з фінансування та політики енергоефективності проєкту UNIDO/GEF UKR IEE та інші.

Організувало онлайн-брифінг Європейсько-українське енергетичне агентство (EUEA).

Директорка EUEA Олександра Гуменюк сказала, що станом на 1 листопада 2021 року частка відновлюваних джерел енергії в енергетичній системі країни становила 28%. Близько 10% відновлюваних джерел енергії належать домогосподарствам, які встановили сонячні станції на дахах, 30% — малому та середньому бізнесу, 30% — великим власникам та ще 30% — міжнародним компаніям.

Як повідомляла ЕкоПолітика напередодні, уряд схвалив Національний план дій з енергоефективності на період до 2030 року. Водночас затверджено трирічний план заходів з його реалізації у 2021-2023 роках.

Нагадаємо також, що 21 жовтня Верховна Рада ухвалила в другому читанні й загалом Закон України № 4507 "Про енергетичну ефективність".

З метою імплементації ЗУ заплановано розроблення понад 40 підзаконних актів.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"

У Києві модернізують школи та садочки за гроші міжнародної організації
У Києві модернізують школи та садочки за гроші міжнародної організації

Київ та NEFCO співпрацюють з 2014 року та разом реалізували десятки проєктів комплексної та часткової енергомодернізації

У Кривому Розі підвищили енергоефективність шахти "Гігант-Глибока"
У Кривому Розі підвищили енергоефективність шахти "Гігант-Глибока"

Модернізація дозволить економити 4,6 мільйона гривень на рік