Кабмін підтримав Національний план дій з енергоефективності на період до 2030 року eefund.org.ua

Кабмін підтримав Національний план дій з енергоефективності на період до 2030 року

Іван Шевчук

Через десять років споживання енергії в Україні має зменшитися десь на 20%

Сьогодні, 29 грудня Уряд схвалив Національний план дій з енергоефективності на період до 2030 року. Водночас затверджено 3-річний план заходів з його реалізації у 2021-2023 роках.

Про це повідомляє Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності.

Національний план розроблено Держенергоефективності спільно з Міненерго за участю Секретаріату Енергетичного Співтовариства.

Мета – встановити національну ціль з енергоефективності та заходи для її досягнення відповідно до європейських підходів Директиви 2012/27/ЄС "Про енергоефективність".

Так, Національним планом визначено такі національні цілі з енергоефективності – первинне та кінцеве споживання енергії в Україні у 2030 році не повинне перевищувати відповідно 91,5 млн. т та 50,5 млн тонн нафтового еквіваленту.

За енергоефективним сценарієм передбачається досягти скорочення споживання енергії у 2030 році відносно базового сценарію розвитку економіки та енергетичної системи (Business-as-usual):

  • на 22,3% (первинне споживання енергії);
  • на 17,1% (кінцеве споживання енергії).

Для цього будуть стимулювати енергоефективність промислових підприємств та житлових будинків, запровадять енергомаркування та екодизайн, повний комерційний облік комунальних послуг, скоротять втрати в мережах передачі та розподілу електричної енергії, розподілу природного газу тощо.

Йдеться про ефективне використання енергії на всіх етапах: від її генерації до транспортування і споживання.

Як пояснив Голова Держенергоефективності Валерій Безус, Україна продовжує впроваджувати європейські підходи до стратегічного планування та реалізації державної політики в сфері енергоефективності. Встановлення стратегічних та короткострокових цілей дозволить відслідковувати тенденції та вчасно реагувати і вживати необхідні заходи для їх досягнення.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що задля імплементації Закону України № 4507 "Про енергетичну ефективність" планують розробити понад 40 підзаконних актів.
.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"