Закон "Про енергоефективність": що зроблять для його імплементації в Україні shutterstock

Закон "Про енергоефективність": що зроблять для його імплементації в Україні

Олена Яценьо

Важливим пріоритетом у роботі агентства є впровадження системи енергетичного маркування та встановлення вимог до екодизайну енергоспоживчої продукції

З метою імплементації Закону України № 4507 "Про енергетичну ефективність", який 21 жовтня Верховна Рада ухвалила в другому читанні й загалом, заплановано розроблення понад 40 підзаконних актів.

Про це з посиланням на слова директора Департаменту стратегічного розвитку Держенергоефективності Володимира Бучика повідомила пресслужба агентства.

Зазначається, що під егідою GIZ було проведено засідання Секторальної робочої групи "Енергоефективні будівлі та реформи централізованого теплопостачання".

У співпраці з проєктом GIZ Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження проводить роботу зі створення бази даних енергетичних та експлуатаційних характеристик будівель ЦОВВ, запровадження систем енергоменеджменту та поширення енергетичного аудиту.

В агентстві розповіли, що важливим пріоритетом у його роботі є впровадження системи енергетичного маркування та встановлення вимог до екодизайну енергоспоживчої продукції відповідно до оновленого законодавства ЄС. З огляду на це нині ухвалено 15 технічних регламентів із маркування та 24 з екодизайну. Окрім того, до 2023 року заплановано розроблення та ухвалення ще 20 технічних регламентів.

Також Держенергоефективності розробило проєкт Національного плану дій з енергоефективності на період до 2030 року, який передбачає встановлення національної цілі з енергоефективності та заходів із її досягнення. Станом на сьогодні проєкт акта повторно внесено на розгляд уряду й очікується його затвердження.

Ще нині в парламенті зареєстровано законопроєкт про розвиток високоефективної когенерації, який є одним із кроків щодо імплементації вимог Директиви 2012/27/ЄС.

Нагадаємо, що законопроєкт ухвалено в першому читанні за основу. Тепер здійснюється підготовка щодо винесення його на друге читання.

Водночас у найближчій перспективі планують розроблення таких підзаконних нормативно-правових актів:

  • порядок видачі гарантії походження електричної енергії, яка вироблена високоефективною когенерацією, та порядок ведення реєстру гарантій походження електричної енергії;
  • порядок проведення кваліфікації високоефективної когенераційної установки.
Читайте також
Верховна Рада ухвалила закон про енергетичну ефективність
Верховна Рада ухвалила закон про енергетичну ефективність

Документ визначає основні засади державної політики у сфері забезпечення енергетичної ефективності

EBA закликала Раду ухвалити законопроєкт "Про енергоефективність"
EBA закликала Раду ухвалити законопроєкт "Про енергоефективність"

Нині проєкт мають розглянути на засіданні парламенту

У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

В Україні відкрили пʼятий Офіс декарбонізації та енергоефективності
В Україні відкрили пʼятий Офіс декарбонізації та енергоефективності

Наразі на Харківщині внаслідок російської агресії пошкоджено або зруйновано близько 25 тисяч будинків