Верховна Рада ухвалила закон про енергетичну ефективність shutterstock

Верховна Рада ухвалила закон про енергетичну ефективність

Олена Яценьо

Документ визначає основні засади державної політики у сфері забезпечення енергетичної ефективності

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та загалом Закон № 4507 "Про енергетичну ефективність".

Відповідний документ на позачерговому засіданні 21 жовтня підтримали 282 депутати.

"Закон передбачає встановлення правових, економічних та організаційних засад діяльності у сфері забезпечення енергетичної ефективності, забезпечення здійснення енергоефективних заходів, які проводитимуться під час виробництва, транспортування, передачі, розподілу, постачання та споживання енергії", — повідомила пресслужба Ради.

Законом визначено основні засади державної політики у сфері забезпечення енергетичної ефективності; особливості формування та виконання національних планів дій з енергоефективності; підходи до формування стратегії забезпечення енергетичної ефективності будівель; засади забезпечення економії енергії в будівлях центральних органів виконавчої влади.

Законом також визначено:

  • особливості врахування критеріїв енергоефективності під час здійснення публічних закупівель чи придбання та найму (оренди) будівель органами державної влади, органами місцевого самоврядування та юридичними особами, які забезпечують потреби держави або територіальної громади;
  • вимоги до екодизайну продуктів, пов’язаних зі споживанням енергії;
  • засади енергетичного аудиту та енергетичного менеджменту;
  • особливості запровадження інтелектуальних систем обліку;
  • стимулювання енергоефективності у сфері передачі та розподілу електричної енергії, транспортування та розподілу природного газу;
  • стимулювання енергоефективності у сфері теплопостачання;
  • основні засади здійснення енергосервісу;
  • популяризація та стимулювання підвищення рівня енергоефективності серед споживачів;
  • відповідальність за порушення законодавства у сфері забезпечення енергетичної ефективності.

Окрім того, документ пропонує доповнити Закон України “Про енергетичну ефективність будівель” двома новими статтями. Стаття 15-1 стосується запровадження Стратегії термомодернізації будівель. Стратегія затверджується на період до 2050 року, поширюється на житлові та нежитлові будівлі усіх форм власності, містить довгострокові та проміжні цілі з підвищення енергетичної ефективності будівель та зниження викидів парникових газів.

Стаття 15-2 стосується “зразкової ролі” центральних органів виконавчої влади у сфері забезпечення енергетичної ефективності будівель. Визначається, що, з метою забезпечення зразкової ролі центральних органів виконавчої влади у підвищенні енергетичної ефективності будівель, уряд встановлює цільовий показник економії енергії в будівлях центральних органів виконавчої влади.

Раніше ЕкоПолітика писала, що в соціальній мережі "Фейсбук" стартував флешмоб серед українських підприємств, які запроваджують енергоефективні заходи на виробництві.

Читайте також
Закон "Про енергоефективність": що зроблять для його імплементації в Україні
Закон "Про енергоефективність": що зроблять для його імплементації в Україні

Важливим пріоритетом у роботі агентства є впровадження системи енергетичного маркування та встановлення вимог до екодизайну енергоспоживчої продукції

EBA закликала Раду ухвалити законопроєкт "Про енергоефективність"
EBA закликала Раду ухвалити законопроєкт "Про енергоефективність"

Нині проєкт мають розглянути на засіданні парламенту